Han beskriver svenskar som bönder som inte vet bättre

Han beskriver svenskar som bönder som inte vet bättre

2020-07-18 0 av Peter A Rosén

SVERIGE

Bönder som inte vet bättre – men som ändå tycker att de vet bäst.

Så beskrivs svenskarna av idéhistorikern och författaren Carl-Michael Edenborg.

Han skriver så här i en artikel i Svenska Dagbladet (SvD) på lördagen:

”Svensken är helt enkelt fortfarande en bonde, fast med gott om pengar – som kommit från slavhandel, järnexport till Nazityskland, försäljning av dödliga vapen och billiga kläder och möbler som tillverkas av underbetalda arbetare under miserabla förhållanden.”

Carl-Michael Edenborg konstaterar att det finns många antihumanistiska nationer i världen – men han stör sig på att svensken slår sig för bröstet och hyllas för sin moraliska storhet.

”Sverige saknar moral”

”För Sverige saknar moral. Kritiska, intellektuella, etiska diskussioner saknas i vår historia: det handlar istället om bymentalitet, på gott och ont, en envis grundläggande känsla för jämlikhet och rättvisa, men också en inbyggd avsky mot allt avvikande och främmande”, skriver han i SvD.

Han påpekar att svenskarna har föredragit att leva ut sin snikenhet och girighet på platser där det inte syns ”hemma i det trygga vita Norden”.

”H&M:s sweatshops ligger i Sydostasien, många av Ikeas möbler tillverkas av fångar, väl dolda innanför höga murar. Vilken svensk vill se barnsben sprängas bort av den svenska exportsuccén, granatgeväret Carl Gustav?”, skriver Carl-Michael Edenborg i SvD.

Han pekar på vår förre statsminister (moderaten Fredrik Reinfeldt) som sa att hans favoritförfattare är Camilla Läckberg.

”Vår nye (socialdemokraten Stefan Löfven) tycker att Astrid Lindgren ska få Nobelpriset. Bill Gates älskar klanen Roslings faktualism, en positivistisk optimism som saknar vetenskaplig grund, men får medelklassen att må bättre genom att mixtra med statistik och powerpoint.”

”Svensken har redan rätt”

”Många litar på Sverige och ser landet som en humanitär och moralisk stormakt, trots dess lilla format. Problemet är bara att moralfilosofi, källkritik, politisk teori eller radikal humanism inte är något som svensken ägnar sig åt. Tvärtom: Svensken har redan rätt. Man ska inte tänka för mycket”, skriver Carl-Michael Edenborg i SvD.

Han betonar att 90 procent av svenskarna var bönder för tre, fyra generationer sedan.

”Sverige är ingen kulturnation, vi odlar marken, inte tanken. Vi är ingenjörer och företagare, inte intellektuella och forskare.”

”Vad skulle en intelligent och bildad persisk taxichaufför tänka om de skränande svennarna i baksätet”, skriver Carl-Michael Edenborg i SvD.

TEXT & FOTO

Peter A Rosén

peter@oskarshamns-nytt.se