Här är det preliminära valresultatet i kommunfullmäktigevalet i Oskarshamn

Här är det preliminära valresultatet i kommunfullmäktigevalet i Oskarshamn

2022-09-12 Av av Peter A Rosén
OSKARSHAMN

Här är det preliminära valresultatet i kommunfullmäktigevalet i Oskarshamns kommun, efter att 17 av 18 valdistrikt är räknade (endast onsdagsräkningen återstår):

Förändring från valet 2018 inom parentes.

Socialdemokraterna 32,3% (-0,6)

Sverigedemokraterna 22,9% (+4,3)

Moderaterna 19,5% (+3,8)

Vänsterpartiet 7,1% (-1,0)

Kristdemokraterna 6,8% (+0,1)

Övriga anmälda partier 4,6% (här ingår Kustlandspartiet)

Centerpartiet 3,8% (-1,7)

Liberalerna 2,4% (-8,5)

Miljöpartiet 0,5% (-1,0)

Preliminär mandatfördelning

De 49 mandaten i kommunfullmäktige i Oskarshamns kommun fördelar sig preliminärt enligt följande. Det krävs 25 mandat för majoritet.

Grafik: SVT

Följer utvecklingen

– Vi följer utvecklingen i alla valen för Liberalerna. Det var väntat att vi skulle tappa till Kustlandspartiet, men vi hade hoppats på att få behålla några fler mandat. Det är ett tråkigt besked, men det ser i nuläget ut som att vi fortsatt kommer att finnas representerade i Oskarshamns fullmäktige för att driva vår politik, säger Pontus Welin (L) vid 01:15-tiden på natten mot måndagen.

Pontus Welin L
Pontus Welin (L) Foto: Liberalerna

”Mindre bra val”

– Vi kan konstatera att vi gör ett mindre bra val, nationellt så verkar det gå lite sämre än vallokalsundersökningen visade, men vi kan samtidigt konstatera att vi gick in i valrörelsen med undersökningar på runt 5 procent. Regionalt så verkar vi tappa en del, dock är det många distrikt kvar att räkna. Lokalt i Oskarshamn så gör vi ett sämre resultat än vad vi hade hoppats på. Vad det beror på får vi analysera när vi har det slutliga resultatet, säger Magnus Larsson (C) vid 01:15 -tiden.

Magnus Larsson C
Magnus Larsson (C). Foto: Centerpartiet

”Mycket glädjande”

– Mycket glädjande. Vi har, som jag tolkar det, ökat i samtliga distrikt. Det betyder att väljarna har tröttnat på Socialdemokraternas alltför lama politik i frågor som exempelvis kriminaliteten, otryggheten och brott och straff. Dessa frågor har väljare tagit upp med oss dagligen när vi har stått i valstugan. Det måste bli en förändring. Sedan har naturligtvis energipriser, drivmedelspriser, inflationen och höga räntor skrämt folk. Det finns en rädsla för att tvingas gå från hus och hem. Vi har gjort en bra valrörelse och lyssnat på folket. Jag tror också att vårt engagemang kring äldreomsorgen – där vi lyssnat in personal, anhöriga och brukare – har haft en stor betydelse för oss. Jag vill rikta ett stort tack till alla mina valarbetare i Sverigedemokraterna lokalt. Och ett stort tack till alla väljare som har gett oss förtroendet. Jag lovar att göra allt som står i min makt för att förvalta detta på bästa sätt, säger Leif Axelsson (SD) till ON vid 01:30-tiden.

Leif Axelsson SD
Leif Axelsson (SD). Foto: Peter A Rosén

– Det var en spännande kväll och den slutade bra, säger kommunalrådet Lucas Lodge (M).

Lucas Lodge M
Lucas Lodge (M), kommunalråd i Oskarshamn. Foto: Moderaterna

– Det känns jättekul att vi fick ett så stort förtroende. Allt pekar på att vi kommer in i fullmäktige. Men vi väntar på resultatet från övriga röster och onsdagsräkningen. Det vet vi hur mandatfördelningen ser ut och vilka förutsättningar som gäller, säger Kustlandspartiets gruppledare Mathias Karlsson till ON på måndagsförmiddagen.

Här är en längre intervju med Mathias Karlsson.

Mattias Karlsson KLP
Mathias Karlsson. Foto: Kustlandspartiet

Anton Sejnehed är ordförande för Socialdemokraterna i Oskarshamns kommun.

– Vi är relativt nöjda med vårt resultat. Det innebär att vi fortsatt är det klart största partiet i kommunen, Vi kommer nu invänta onsdagsräkningen och ha möten internt i partiet för att resonera om valresultatet och vad det innebär, säger han.

Anton Sejnehed S
Anton Sejnehed (S). Foto: Socialdemokraterna

Läs mer här.

Dela gärna artikeln: