Här är hemsidan som visar hur Oskarshamnsmodellen ska leda till fler invånare och ökad tillväxt

Här är hemsidan som visar hur Oskarshamnsmodellen ska leda till fler invånare och ökad tillväxt

2022-05-31 Av av Peter A Rosén

OSKARSHAMN

Vi har tidigare berättat om Oskarshamnsmodellen – ett förslag till pilotprojekt som näringslivsprofilen Marko Raiskio (SD) har tagit fram.

Nu har han gjort en hemsida som på ett tydligt sätt visar hur han har tänkt i frågan.

Här är den.

– Jag har fått bra respons på den – och jag har skickat den till olika tjänstemän och till kommunstyrelsen, där jag själv sitter. Förhoppningen är förstås att en majoritet av politikerna vill gå vidare med detta. Inom SD ska vi rösta om det nästa vecka. Tanken är att detta ska ingå i partiets valkampanj i kommunen, säger Marko Raiskio till ON på tisdagen.

”Jag tycker att vi ska prova idén i alla fall. Det finns inte så många andra alternativ när det gäller tillväxten”

MARKO RAISKIO (SD)

– Jag tycker att vi ska prova idén i alla fall. Det finns inte så många andra alternativ när det gäller tillväxten. Men det måste gå den politiska vägen – för tjänstemännen kan inte göra något förrän politiken har tagit ett beslut. Jag kommer att arbeta jättehårt för att driva fram det här, så att det verkligen händer något.

– Företagen måste förstås bli intresserade för att det här ska bli av. Men vi politiker måste ta ett beslut först. Och det är politikernas ansvar att se till att vi får tillväxt och kompetens till kommunen. Det är politikernas jobb att se till att det fungerar, betonar Marko Raiskio.

”Många människor runtom i landet vantrivs säkert med sina nuvarande jobb”

Tanken med pilotprojektet, som ska löpa över 24 eller 36 månader, är att hjälpa företag att rekrytera personal och öka antalet invånare i kommunen – vilket leder till större skatteintäkter och tillväxt för småföretag, butiker, hotell och föreningsliv, betonar han.

– Många människor runtom i landet vantrivs säkert med sina nuvarande jobb. Här kan de få chansen att byta till sitt drömjobb. En bankman är kanske duktig på att snickra, för att nämna ett exempel. Han vill kanske utveckla sig inom det området. En frisörska, med jättegod fysik, vill kanske bli brandkvinna, för att nämna ytterligare ett exempel. Varför inte prova då, hos räddningstjänsten, och så vidare? Om kommunen ska få hit folk, så måste man erbjuda något.

Kandidater som vill byta yrke ska ansöka till pilotprojektet – och sedan betalar de en avgift, exempelvis 200 kronor, för att få vara med, berättar Marko Raiskio.

Så finansieras det

– De skickar in en ansökan till en koordinator på kommunen. Koordinatorn matchar sedan kandidaterna mot företag. Sedan startar man med en prövotid på mellan fem och tio dagar. Tycker man att det känns lovande, så skrivs ett avtal mellan kandidaten och företaget under en lärlingsperiod på 6–12 månader. Pilotprojektet ska finansiera mellan 25 och 50 procent av lärlingslönen. Och det ska finnas ett maxbelopp när det gäller utbetalningarna från projektet.

”Projektet finansieras av Oskarshamns kommun, mervärdespengar och medlemspengar från företagen. Tillväxt handlar om att fatta beslut snabbare”

Marko Raiskio berättar att företagen ska betala en medlemsavgift som är kopplad till företagens omsättning/storlek och antalet lärlingstjänster som söks.

– Och företagen får möjligheten att köpa en annons på pilotprojektets hemsida för större exponering. Projektet finansieras av Oskarshamns kommun, mervärdespengar och medlemspengar från företagen. Tillväxt handlar om att fatta beslut snabbare, säger Marko Raiskio.

– Pengarna kommer tillbaka när folk kommer hit och jobbar. Att skaffa fram bostäder är det största problemet.

Pilotprojektet är först och främst Marko Raiskios förslag – men han har redan fått tummen upp från några partimedlemmar i SD.

– Jag är egenföretagare och pratar för näringslivet här. Men jag är även politiker – och tanken är att vi ska lägga fram det här som ett förslag inför valet, säger han på en pressträff på onsdagen.

”Saknas arbetskraft”

– Det är en politisk fråga som jag ska driva i partiet. Men det är inte bara Sverigedemokraterna som ska tycka att det är bra – fler partier måste också tycka det, för att det ska gå igenom. Kommunens näringslivschef Johanna Wihl fick förslaget av mig i dag. Jag har ett möte med henne i morgon (torsdag). Då ska vi diskutera den här frågan. Sedan får vi se om politikerna tycker att det är ett bra förslag. Tanken är att Oskarshamns kommun ska driva detta.

Efter ett halvår som lärlingar blir personerna i fråga förhoppningsvis anställda på det aktuella företaget…

– Ja, säger Marko Raiskio.

– Det här är ett sätt att få människor som vantrivs med sina jobb att hitta ett annat yrke, inom ett område där de är duktiga. Det saknas arbetskraft – och det måste vi lösa på något sätt. Via Arbetsförmedlingen går det inte.

– Folk kommer inte bara hit – man måste locka dem med någonting. Och företag som går med kommer ju att vara med för att de saknar folk.

Arkivfoto: Peter A Rosén

Dela gärna artikeln:

Annons: Hela Sverige ska leva Oskarshamn