Edit Content

Hem

Extra

Tjänster

Kundservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

ANNONS

Aktuellt

Här är räddningspaketet för föreningslivet och näringslivet i Oskarshamn

ANNONS

OSKARSHAMN

Oskarshamns-Nytt avslöjade det redan i söndags.

Nu har kommunen gått ut med det.

Oskarshamns AIK, andra föreningar – och företag – får hjälp under den pågående coronakrisen.

Det skriver kommunen i ett pressmeddelande, som är underskrivet av toppnamnen i de sju fullmäktigepartierna: Andreas Erlandsson (S), Ingela Ottosson (M), Lena Granath (V), Mathias Karlsson (L), Mattias Bäckström Johansson (SD), Charlotte Sternell (Centern) och Ingemar Lennartsson (KD).

Oskarshamns AIK får alltså, som vår tidning skrev i förrgår, ekonomisk hjälp.

Köper OAIK:s anläggning

”Eftersom flera fotbollsföreningar i Oskarshamns kommun använder sig av Oskarshamns AIK:s anläggning, som är viktig för hela infrastrukturen för fotbollen i kommunen, så kommer kommunen att erbjuda sig att köpa anläggningen (i Ernemar) av OAIK”, skriver fullmäktigepartierna, som under coronakrisen har bestämt sig för att tala med en röst. Hur mycket OAIK får för anläggningen är ännu inte klart. Det är en förhandlingsfråga. Först måste OAIK besluta sig för om man vill sälja eller inte. Därefter vidtar en eventuell förhandling om priset.

Kommunen avsätter också två miljoner kronor för att hjälpa föreningar som förlorar intäkter med anledning av inställda arrangemang, minskad sponsring och liknande, med anledning av covid-19-utbrottet.

Riksidrottsförbundet har tidigare meddelat att totalsumman för lokalt aktivitetsstöd, LOK-stöd, inte kommer att minska bara för att aktiviteterna blir färre till antalet – totalsumman blir lika stor 2020 som 2019. Oskarshamns kommun kommer att följa efter Riksidrottsförbundet.

Fullmäktigepartierna är dessutom överens om ett antal åtgärder som stöttar det lokala näringslivet. Insatserna är ett komplement till de åtgärder som kommunen redan har beslutat om.

”De insatser som föreslås är också positiva för ungdomar som genomför sina gymnasiestudier på distans och för äldre, som är en riskgrupp”, skriver partierna.

Beslut 6 april

De åtgärderna som presenteras här gäller i första hand under våren 2020 – men partierna är överens om att det kan bli aktuellt med fler åtgärder om situationen kräver det.

Den 6 april kommer fullmäktigeförsamlingen att behandla insatsärendet för näringslivet och föreningslivet. Sammanlagt handlar det om 20 miljoner kronor, bortsett från köpet av OAIK:s anläggning.

De insatser som presenteras gäller utifrån de förutsättningar som råder just nu – insatserna kan förändras om förutsättningarna förändras.

Partierna har kommit överens om följande insatser för näringslivet:

Gymnasieungdomar får kort

Gymnasieungdomar som är folkbokförda i Oskarshamns kommun kommer att få kort som gäller hos Handel Oskarshamn. Kortet kommer vara laddat med motsvarande 75 kronor per vardag, och åtgärden sträcker sig terminen ut om läget inte förändras.

Detta gör det möjligt för ungdomarna att få ett lagat mål mat varje dag, trots att skolan är stängd, samtidigt stöttar denna insats näringslivet.

Totalt handlar det om cirka 1 070 ungdomar som omfattas av insatsen. Kostnaden beräknas till 400 000 kronor per vecka, totalt 4 miljoner kronor för resterande del av terminen.

Äldre ska få hjälp att handla

Alla äldre över 70 år ska kunna få hjälp att handla. Kommunen planerar för att samordna insatserna och engagera frivilliga för att nå så många som möjligt. De lokala initiativ som har initierats av frivilliga ska uppmuntras. 

Lokala inköp

Inköp som verksamheterna har planerat att göra under året ska i den mån det är möjligt tidigareläggas och köpas lokalt. Insatsen börjar gälla omedelbart.

Stadshusets cafeteria stängs

Den kommunala cafeterian Fnyket i stadshuset ska stängas för att uppmuntra fler att handla lunch hos våra restauranger. Cafeterian stänger onsdag 25 mars.

TEXT

Peter A Rosén

peter@oskarshamns-nytt.se

Kommunstyrelsens ordförande Andreas Erlandsson (S). FOTO: PETER A ROSÉN
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS