Hårt pressade elkunder hos E.ON får högre elnätsavgifter vid årsskiftet: ”Det är skandal”

Hårt pressade elkunder hos E.ON får högre elnätsavgifter vid årsskiftet: ”Det är skandal”

2022-11-29 Av av Annicka Gunnarsson

Annons: Nationaldagen 6 juni

ENERGIKRISEN

”Energimarknaden står inför stora påfrestningar och de höga priserna drabbar oss alla. Dessvärre påverkar de även elnätskostnaderna. Därför behöver vi höja elnätspriset från den 1 januari 2023”, skriver E.ON i ett utskick till sina elnätskunder.

Mitt i den brinnande el- och energikrisen med skyhöga elpriser i södra Sverige höjer E.ON elnätskostnaderna för sina kunder vid årsskiftet.

”Här gör vi en massa insatser för att spara på elen. När priserna stack iväg började vi anpassa tiderna när vi kör diskmaskin, tvättar, använder spisen för att utnyttja billigare spotpriser för att sänka elkostnaderna som äter upp allt större andel av hushållets inkomster varje månad. Vad händer då? Ja, då höjer E.ON priset på elnätet. Det är skandal”, säger en E.ON-kund till ON.

”Aldrig mer E.ON”

Kunden som ON pratat med bor i hus och har en årsförbrukning på ca 8 000 kWh som redan sänkts från 12 000 kWh under de senaste tio åren. Elnätskostnaden, som i dagsläget ligger på drygt 11 120 kronor per år, kommer att öka med cirka 700 kr per år från och med 2023.

”Elnätskostnaden är redan skyhög och det värsta är ju att man inte kan välja en annan elnätsleverantör. E.ON kan ju höja priserna som de vill och kunderna måste ju betala. Av ren princip så valde jag en annan elleverantör för några år sedan för att sänka elpriset. Aldrig mer E.ON”, säger kunden och tillägger att allt fler i bekantskapskretsen är oroliga för de ökade elnätskostnaderna kommer att bidra till att livsmedel och andra varor blir ännu dyrare.

Elnätet behöver rustas för framtiden

E.ON förklarar prishöjningen som en direkt följd av den senaste tidens höga prisnivåer.

”När elen transporteras genom nätet går en del av den förlorad på vägen och vi behöver därför köpa extra el för att kunna leverera den utlovade mängden. Högre elpris innebär alltså att det kostar mer att transportera elen till dig”, skriver E.ON i utskicket till kunderna och tillägger att den snabba elektrifieringstakten i samhället bidrar till att elnätet behöver rustas för framtidens elbehov.

Läsarfråga

Är du orolig för höga elpriser och höjda elnätsavgifter i vinter?
1474 röster
Elbil laddas i laddstolpe
Allt mer el kommer att krävas i framtiden för att exempelvis kunna ladda elbilar. Foto: Freepik

FAKTA / ELKOSTNAD

Enligt E.ONs hemsida så består konsumentpriset på el av tre kostnadsdelar:

Elnätskostnad för överföring av el till ditt hem via elnätet. Som nätägare ansvarar vi för att distribuera el genom elnätet. För att elleveransen ska vara så säker som möjligt och för att våra kunder ska ha tillgång till den mängd el som behövs, när den behövs, kräver det ett ständigt underhållsarbete och förbättringar. Nätavtalet består av en abonnemangskostnad, som baseras på storleken på din säkring, samt en elöverföringsavgift, som beror på hur mycket el som transporteras hem till dig.

Elhandelskostnad för den el du använder. Elleverantörer köper elen från den nordiska elbörsen Nordpool. Priset baseras på tillgång och efterfrågan, där bland annat årstid och väder spelar in.

Skatter och statliga avgifter, såsom energiskatt, moms och andra myndighetsavgifter. Det är ditt elnätsföretag som fakturerar energiskatt och sedan betalar vidare till Skatteverket.

Foto: Freepik

Dela gärna artikeln med dina vänner: