Edit Content

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Hela Sverige Oskarshamn: Byt ut ordet Kalmarsund mot Smålandskusten

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox

Varje fredag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

OSKARSHAMNS KOMMUN

Är Kalmarsund ett bra namn på arbetsmarknadsregionen?

Det tycker inte Hela Sverige Oskarshamn, som föreslår att den ska gå under namnet Smålandskusten istället.

Oskarshamns kommun har mejslat fram ett förslag till översiktsplan för 2030. Här finns kommunens utvecklingsplan. Mellan 4 mars och 4 maj kunde man skicka in synpunkter på förslaget. Hela Sverige Oskarshamn finns bland dem som har skickat in ett flertal synpunkter.

Kort sammanfattat, så handlar det om följande:

* Hela Sverige Oskarshamn har reagerat på språkbruket med urban norm och föreslår därför att kommunen använder orden stad, tätort och by istället för centralort och yttertätorter.

* ”Använd ordet landsbygder för att påpeka att varje landsbygd är olika. Jämför en stad, en landsbygd med flera städer, flera landsbygder.”

* ”Använd Smålandskusten istället för Kalmarsund som arbetsmarknadsregion, för att minska fokus på Kalmar och att fler ska känna sig inkluderade med hänvisning till att vi alla är smålänningar.”

* ”Lyft fram vikten av offentlig och kommersiell service, bredband och mobiltäckning, varav det sistnämnda inte nämns alls.”

* Stavfel och faktafel.

* ”Kommunen har valt att inte använda ordet serviceorter och bytt ut det mot temaområden”, skriver Hela Sverige Oskarshamn, som inte gillar ordet temaområden. Man föredrar ordet platser istället.

* ”Under varje bygd har vi lyft fram allmänna kommentarer och tillägg som går i linje med våra respektive utvecklingsplaner.”

* ”På sidan 65 framställs det som att antalet invånare har minskat på landsbygden, vilket inte stämmer. Samhällsbyggnadskontoret har valt att jämföra med toppar som var 1990-2000, då det var år med stora barnkullar. Vi föreslår att hela stycket ska strykas med källhänvisning till kommunens egna statistik, där man tydligt ser topparna.”

* ”Vi har föreslagit två strategiska bytespunkter med pendlarparkering och busshållplatser i samband med att riksväg 37/47 byggs om. En vid Århult för anslutning till Kristdalabygden och en på Nya vägen i Bockara, där den nya riksvägen ska passera.”

TEXT

Peter A Rosén

peter@oskarshamns-nytt.se

FOTO: PETER A ROSÉN
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS