Helmersson och Käll vädjar till Hallengren om Astrid Lindgrens Värld

Helmersson och Käll vädjar till Hallengren om Astrid Lindgrens Värld

2021-03-22 0 av Oskarshamns-Nytt
LÄNET

Regionrådet Karin Helmersson (C) och kommunstyrelseordföranden i Vimmeby, Jacob Käll (C), har skickat ett brev till socialministern Lena Hallengren (S).

I brevet ber de om ändrade regler för att Astrid Lindgrens Värld och alla företag runtomkring ska kunna överleva kommande säsong.

Brevet skickades till Socialdepartementet under måndagseftermiddagen och beskriver situationen för både nöjesparken och alla de näringsidkare som är mer eller mindre beroende av Astrid Lindgrens Världs verksamhet.

Brevskrivarna berättar att Kalmar län är landets fjärde största besökslän, men att man tappade omkring en miljon gästnätter under 2020.

”Skiljer sig markant”

”De stödsystem som finns möter inte de kostnader och utgifter som företagen drabbats av”, skriver de båda.

Men huvudfrågan i brevet handlar om hur stort antal besökare nöjesparken kan ha.

”Det nya regelverket med krav på 20 kvadratmeter per person i nöjesparker kommer i ett läge då planeringen är gjord för ett öppnande i maj. En regel som skiljer sig markant mot de nuvarande bestämmelserna för köpcenter, där kravet är 10 kvadratmeter per person”, står det i brevet.

”Kan drabba en hel näring

Brevet innehåller en vädjan – att i stället för att tillämpa generella regler som kan slå oerhört fel, önskar Karin Helmersson och Jacob Käll att en prövning gjordes för varje enskild anläggning, med fokus på smittspridning.


” Vi vill nu vädja till dig, länets minister och landets socialminister att ta med dig våra synpunkter på hur ett regelverk kan drabba en hel näring. Detta i ett läge då allas mål är att göra så rätt som möjligt”, avslutas brevet.

ARKIVFOTO

ASTRID LINDGRENS VÄRLD