Edit Content

Hem

Extra

Tjänster

Kundservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

ANNONS

Aktuellt

Het ordväxling mellan lokalpolitiker

ANNONS

OSKARSHAMN

Det hettade till mellan Liberalerna och Moderaterna i Oskarshamn under tisdagen.

Den vassa ordväxlingen uppstod mellan Johanna Wyckman (L) och Ylva Alexandersson (M) under samhällsbyggnadsnämndens pressträff.

Duon började munhuggas efter att samhällsbyggnadschefen Kristina Erlandsson hade berättat att ett hållbarhetslöfte, med koppling till miljön, har plockats bort från samhällsbyggnadskontorets verksamhet. Kontoret har tidigare haft folk som har jobbat med strategiska hållbarhetsuppgifter. 

– Men vi har inte längre de resurser som krävs för att jobba med de strategiska arbetsuppgifterna. Det slogs fast i den ekonomiska handlingsplanen för 2020, som antogs i slutet av 2019. Den tiden och de resurser som vi har behöver vi lägga på myndighetsutövningen, som vi enligt lag måste göra, sa Kristina Erlandsson.

Inför tisdagens möte med samhällsbyggnadsnämnden hade kontoret därför lagt fram ett förslag som tar bort det aktuella löftet.

– Eftersom vi inte har de arbetsuppgifterna längre, förtydligade Kristina Erlandsson. 

Förslaget röstades igenom av den politiska majoriteten (Socialdemokraterna och Moderaterna), som även fick stöd av Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna.

”Unga höjer sina röster”

– Där yrkade vi på att behålla det löftet, sa Johanna Wyckman, som är andre vice ordförande i nämnden.

Hon fortsatte:

– I vår budget är vi tydliga med att vi vill tillskjuta medel och resurser till miljöfunktionen. Vi vill se en utveckling där vi satsar på att bidra med hållbar utveckling och god miljö. Vi vill att det ska genomsyra all vår verksamhet – och vi politiker måste visa en tydlig viljeinriktning i de här frågorna.

– Och det gör vi, bland annat, genom mål och löften. Vi ser en utveckling i samhället i dag, där framför allt unga människor höjer sina röster och kräver att politiker visar ledarskap och tar miljöfrågan på allvar, sa Johanna Wyckman.

Att ta bort löftet ifråga rimmar väldigt illa med detta, betonade hon.

”Det är fel”

– Majoriteten, med stöd av Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna, väljer att backa bandet och ta bort hållbarhetsmålet. Vi tycker att det är fel, underströk Johanna Wyckman.

Centerpartiet hängde med på Liberalernas yrkande (Kristdemokraterna har ingen ordinarie ledamot i samhällsbyggnadsnämnden).

– Har man pengarna till det också, så är det jättebra, inflikade nämndordföranden Ylva Alexandersson.

– Det är just därför som vi tillskjuter medel. I vårt budgetförslag får samhällsbyggnadsnämnden en miljon kronor extra, svarade Johanna Wyckman.

”Har ni en budget i balans?”

– Men de talade inte om var de tog pengarna någonstans. Det var det som var det krångliga, tycker jag, påpekade Ylva Alexandersson.

– Jo, det gjorde vi visst, svarade Johanna Wyckman.

– Har ni en budget i balans?

Det frågade Ylva Alexandersson.

– Vi har självklart en budget i balans, fastslog Johanna Wyckman.

Var tar ni pengarna?

– Vi drar bland annat ner på kommunstyrelseverksamheten, svarade Johanna Wyckman när vår tidning frågade.

TEXT & FOTO

Peter A Rosén

redaktionen@oskarshamnsnytt.se

072-277 89 77

samhällsbyggnadsnämnden001.png

 Från vänster: Johanna Wyckman (L), andre vice ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, Kristina Erlandsson (samhällsbyggnadschef), Ylva Alexandersson (M), ordförande i nämnden, och Anita Hultgren (S), förste vice ordförande i nämnden. 

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS