Hjärt- och Lungsjukas förening fick 20 000 kronor av Sparbanksstiftelsen

Hjärt- och Lungsjukas förening fick 20 000 kronor av Sparbanksstiftelsen

2020-05-28 Av av Peter A Rosén

Annons McDonalds Big Mac 35 kr

OSKARSHAMN

Hjärt- och Lungsjukas förening i Oskarshamn har fått 20 000 kronor av Sparbanksstiftelsen Kronan.

Pengarna är ytterst välkomna – med tanke på att föreningen tappar intäkterna från sommarens tipspromenader i stadsparken.

Föreningen förlorar även medarrangörsdelen på Figeholms marknad, som är inställd på grund av coronapandemin.

Yvonne Bergvall (S), som är huvudman i Sparbanksstiftelsen Kronan, och Liselotte Kämpe, som jobbar på företagssidan inom Swedbank, delade på torsdagseftermiddagen ut en check till Arne Nilsson, ordförande i Hjärt- och Lungföreningen, och Gunilla Larsson, kassör i föreningen.

De båda lokaltidningarna förevigade det hela på stadsparkens scen i Oskarshamn.

Tillskottet på 20 000 kronor är väldigt betydelsefullt för föreningen, som har omkring 650 medlemmar.

”Jättebra”

– Vi är tacksamma för att vi får den här hjälpen i dessa tider. Det är jättebra, sa Arne Nilsson.

– Ja, det känns extra roligt att få dela ut en check i dessa covid-19-tider, eftersom många föreningar har det väldigt, väldigt tufft, betonade Yvonne Bergvall.

– Pengarna ska vi, bland annat, använda till att inventera och registrera de hjärtstartare som finns i kommunen. Vi vill ha en form av hjärtstartarregister. Vi ska dessutom satsa på utbildningar framöver, men det kan inte ske just nu. Vi har ett rum där vi kan erbjuda utbildning för våra medlemmar – och för företag och organisationer, berättade Gunilla Larsson.

Ytterligare en övningsdocka kan också behövas, tillade Arne Nilsson.

– Vi behöver en barndocka – men de är väldigt dyra.

– Vi har fått flera utbildningsförfrågningar från företag som går dåligt nu, men tjejerna vågar inte ta in några för närvarande, med tanke på att de ingår i en riskgrupp, sa Arne Nilsson.

– Det är ett jättebra initiativ, och något som är bra för oss alla. Egentligen borde alla människor gå en hjärtstartarutbildning. Det är en jättebra kunskap att ha med sig, konstaterade Yvonne Bergvall, som berättade att Sparbanksstiftelsen Kronan delar ut extra mycket pengar i år – eftersom Swedbank fyller 200 år.

”Jättebra jobb”

– Totalt ska vi dela ut 177 000 kronor i Oskarshamn. Det här var årets första utdelning. Vi har fått in betydligt fler ansökningar, jämfört med hur det var tidigare, tack vare lokaltidningarnas artiklar. Det känns bra att vara med och stödja det lokala föreningslivet, som gör ett jättebra jobb.

Vilka kriterier har ni?

 – För det första måste man vara kund hos Swedbank. Alla föreningar – både kulturföreningar, idrottsföreningar och andra föreningar – kan skicka in ansökningar. Sedan ska det finnas något som man vill göra för pengarna, svarade Yvonne Bergvall.

Ytterligare två föreningar kommer att få varsin check av Sparbanksstiftelsen Kronan framöver.

Sedan ska 70 000 kronor, på ett ungefär, delas ut i höst. När det gäller de pengarna, så har det inte tagits några beslut än.

TEXT

Peter A Rosén

peter@oskarshamns-nytt.se

Arne Nilsson och Gunilla Larsson, i Hjärt- och Lungsjukas förening i Oskarshamn, fick en check på 20 000 kronor av Sparbanksstiftelsen Kronans representanter Yvonne Bergvall och Liselotte Kämpe. FOTO: PETER A ROSÉN
Dela gärna artikeln: