Hockeykrönika: ”Risken är fem raka förluster”

HOCKEYKRÖNIKA

Det var toppen mot botten och två lag ute efter revansch.

Men trots en hyfsad start från hemmalaget var det ändå Linköping som drog det längsta strået.

Båda lagen kom till dagens match med dålig form och förluster i bagaget vilket syntes under stora delar av första halvan av matchen.

Det var länge ett ställningskrig.

Oskarshamn kom ut starkast och radade upp tre jättelägen.

Bland annat ett i powerplay där Engström var nära att åka runt Niklas Lundström i LHC-kassen som fick en tå på pucken.

Händelsefattigt

Resterande del av perioden var händelsefattigt och det speglas också på antalet skott på mål. 8 skott totalt och 4-4 vardera.

Oskarshamn kom ut i andra med mer energi.

Man förde spelet under de första fem minuterna, mycket på grund av ett tidigt powerplay.

Johannes Salmonsson hade tidigt ett mycket bra läge att ge sitt lag ledningen. Han skrinnade om LHC-backen, bröt in på mål och försökte få in den mellan benskydden.

Lundström lyckades klämma fast pucken mot stolpen och det var svårt att se om pucken var över linjen.

Domaren bestämde sig för att ringa om situationen, men det var inget mål. Efter den bra starten kändes det då lite extra jobbigt när Linköping tog ledningen.

Då Jan Ordos satt utvisad kunde Broc Little hitta fram till Markus Ljungh som enkelt gjorde 1-0 i nästan öppet mål.

Även om Linköping tagit ledningen fortsatte IKO att försöka.

Det dröjde heller inte länge för kvitteringen att komma.

Kelleher fick tag i pucken nere i vänstra sarghörn och passade in i skottsektorn där Oscar Sundh stod redo.

Han fick iväg ett direktskott som hittade nätet.

Skön kvittering och glada miner på isen.

Leendena försvann snabbt

Leendena försvann dock väldigt snabbt.

Endast 23 sekunder senare efter att Joakim Thelin missat öppet mål kunde Oula Palve på friläge ge gästerna tillbaka ledningen och luften såg ut att gå ur hemmalaget.

Andra halvan av perioden speglades av slarvigt spel från båda lagen och det var mycket utvisningar.

Hela sex stycken. Tre till Oskarshamn och tre till Linköping.

IKO fick i inledningen av tredje ett guldläge att kunna kvittera.

Man fick powerplay direkt, men i stället för att pressa på, hade man problem att kontrollera pucken. Det utnyttjade Jimmy Andersson. Han bröt Näséns passning och lobbade pucken över en kastandes Engsund och distinkt tryckte in 1-3.

Lite där kändes matchen förlorad. Oskarshamn fick också ett 5 mot 3-läge men det kunde man inte utnyttja.

Däremot sekunder efter att sista spelaren kom ut från utvisningsbåset kunde Salmonsson reducera efter att ha slagit in returen från Olofssons avslut.

Spänning i matchen och liten fördel Oskarshamn spelmässigt. Ungefär sex minuter senare hettade matchen till. Nichlas Torp och Linköpings William Kreü hamnade i bråk och båda fick sätta sig i utvisningsbåset och vila.

Då i spel 4 mot 4, efter ett skott från blå av Junland, styrde Henrik Törnqvist in 2-4.

Filander tog därefter ut målvakten och en timeout. Men det var inte Oskarshamns kväll. Dryga 40 sekunder senare lobbade Junland in 2-5 i öppet mål. Vi fick sedan se Salmonsson reducera ytterligare men matchen i det skedet var redan över. Linköping gjorde även 3-6, det också i öppen bur. Detta var Linköpings första bortaseger och IKOs tredje raka förlust.

Kvällens plus och minus

Om vi ska ta det positiva först, vilket inte var mycket i dagens match, så blir det att Johannes Salmonsson äntligen fick göra mål igen. Han har varit mållös sedan premiären men idag trillade pucken in för honom. Positivt också var hela hans kedja med Kelleher och Sundh som tillsammans stod för 6 poäng ikväll.

”Skulle vara kul att se Thelin och Sundh spela powerplay”

VICTOR SÖDERMAN, KRÖNIKÖR

Det negativa då?

Man kunde återigen inte göra mål i powerplay. Man letade för många passningar och känslan var att självförtroendet var en aning för högt då man gång på gång passade istället för att skjuta. Procenten har sjunkit mycket de senaste fem matcherna. Här måste man nog hitta fler lösningar. Kanske ändra om i Enheterna? Skulle vara kul att se Thelin och Sundh spela powerplay.

Passningsspelet var inte tillräckligt bra och slarvet kostade tyvärr för mycket. Framförallt att lägga felpass i mittzon och då släppa in mål i powerplay.

Oskarshamn förlorade mer än vad Linköping vann, lite så känns det med tanke på hur många möjligheter man fick att spela en man mer.

Risken med schemat som man har denna vecka med två bortamatcher mot Frölunda och Örebro, är fem raka förluster och procenten på det är tyvärr ganska hög.