Högklassig insats av IKO-publiken: ”770 personer lät som det femdubbla”

HOCKEYKRÖNIKA

I direktrapporteringen skrev jag om Sovjet-vibbar och klapp-klapp-spel efter IK Oskarshamns fantastiskt vackra 5–3-mål i SHL-premiären hemma mot Timrå IK.

Fredrik Olofsson kunde skicka in pucken i vidöppen kasse efter läckert förarbete av kedjekamraterna Kim Rosdahl och Patrik Karlkvist.

Den stora röda ryska maskinens superfemma, som lekte med allt och alla en gång i tiden, hade inte gjort det bättre.

Det är framför allt det målet som har etsat sig fast efter den målrika tillställningen (5–4) i Be-Ge Hockey Center.

Och publikinsatsen, förstås.

”Det är alltid lika roligt att höra klassikern ”Icke-dicke-doa-Oskarshamn”

PETER A ROSÉN, KRÖNIKÖR

770 personer lät som det femdubbla många gånger.

Högklassig insats av klacken – och den övriga delen av hemmapubliken hängde på fint.

Och det är alltid lika roligt att höra klassikern ”Icke-dicke-doa–Oskarshamn”.

Supportrarna kunde jubla över en fullt rättvis seger.

Mardrömsstart

Oerhört starkt av IKO att kunna vända på steken efter mardrömsstarten med två tidiga baklängesmål.

Virserumssonen Per Svensson bokfördes för Timrås 1-0-mål efter en minut och 40 sekunder i den första perioden – men pucken tog på IKO-backen David Quennevilles ena skridsko och ändrade riktning. Omöjligt för målvakten Joe Cannata att hinna med där.

Uret stod på två minuter och 30 sekunder när Ty Rattie ökade på till 2-0 bakom en skymd Joe Cannata i numerärt överläge, fem mot fyra (förre IKO-backen Nolan Zajac fick en assistpoäng).

Den 29-årige SHL-debutanten Patrik Karlkvist reducerade i powerplay, fem mot fyra-spel, efter elva minuter och 40 sekunder (bröderna Zohorna, Tomas och Hynek, assisterade).

Vi intervjuade Patrik Karlkvist efter matchen – läs den artikeln här.

Patrik Karlkvist. Foto: Pierre Stjernfeldt

16.02 in i den första perioden kvitterade Tomas Zohorna (han kom helt fri med målvakten skickade upp pucken i nättaket med ett härligt backhandsskott).

Cameron Brace stod för den läckra framspelningen (Hynek Zohorna fick också en passningspoäng).

”Förde tankarna till Mats Sundin”

4.19 in i mellanakten gjorde Tomas Zohorna 3-2 i numerärt överläge, fem mot fyra. Vi fick återigen se ett underbart backhandsskott (ribba in) som förde tankarna till Mats Sundin. Hynek Zohorna och Fredrik Olofsson spelade fram.

6.06 in i den andra perioden ökade Patrik Karlkvist på till 4-2 (framspelad av Fredrik Olofsson och William Worge Kreü).

Albin Lundin reducerade i numerärt överläge, fem mot fyra, efter 13.49.

Sedan kom det oförglömliga 5-3-målet efter 15.12 i andra perioden.

Fredrik Olofsson. Foto: Pierre Stjernfeldt

3.02 in i slutperioden var det dags för tillställningens sista mål (Ty Rattie).

Ledningen hängde onekligen på en skör tråd – Timrå kunde mycket väl ha kvitterat, men IKO-segern var rättvis, som sagt var (Oskarshamn vann skotten med 34-23, det säger en del).

Siffrorna kunde definitivt ha blivit större.

Kedjan med Kim Rosdahl, Fredrik Olofsson och Patrik Karlkvist skapade en hel del.

Det gjorde även formationen med Cameron Brace, Tomas Zohorna och Hynek Zohorna.

Tomas Zohorna. Foto: Pierre Stjernfeldt

Allra flest lägen hade nog John Dahlström, som lirade tillsammans med Joakim Thelin och Daniel Muzito-Bagenda. John Dahlström, som även spelade i en powerplayformation, kunde mycket väl ha blivit två- eller tremålsskytt.

Han missade dessutom öppet mål i slutet, då gästerna hade tagit ut målvakten i jakten på en kvittering.

Mycket var bra

Är tämligen övertygad om att förra säsongens målkung John Dahlström har skruvat på siktet lagom till nästa fight – hemma mot Malmö på torsdag.

Det var mycket som var bra i den här premiärmatchen.

Jag tänker främst på att fyra spelare gjorde tre poäng var – Tomas Zohorna (två mål och en målgivande passning), Hynek Zohorna (tre målgivande passningar), Patrik Karlkvist (två mål och en målgivande passning) och Fredrik Olofsson (ett mål och två målgivande passningar). Vi intervjuade Fredrik Olofsson efter matchen. Läs den artikeln här.

Olofsson-kedjan och Zohorna-formationen var mycket bra.

De stack ut i ett lag där de flesta var bra.

”Har skicklige Nolan Zajac hamnat i fel lag? Svar: Ja, förmodligen”

IKO hade en powerplayprocent på 50 för övrigt. Bara en sådan sak.

Utvisningsminuter? Lagen drog på sig tio minuter var.

IKO vann tacklingarna med 4-1 – och Timrå vann tekningarna med 37-25.

Till sist:

Har skicklige Nolan Zajac hamnat i fel lag?

Svar: Ja, förmodligen.

”Släpper man in fem mål på bortaplan, så räcker det oftast inte till”

TIMRÅS TRÄNARE FREDRIK ANDERSSON

Timrå-tränaren Fredrik Andersson sa så här efter matchen:

– Vi fick en bra start. Vi kom ut aggressivt och fick bra utdelning med 1-0 och 2-0 och kom helt rätt in i matchen. Vi drog dock på oss lite onödiga utvisningar under senare delen av perioden. Vi bjöd in Oskarshamn i matchen. Vi blev alldeles för offensiva i vårt spel. De kontrade sönder oss och skapade väldigt många bra målchanser på oss.

Tre stjärnor till Karlkvist

– Släpper man in fem mål på bortaplan, så räcker det oftast inte till. Jag är nöjd med hur tredje perioden såg ut. Vi gjorde ett ärligt försök och skapade våra bästa målchanser i matchen, i fem mot fem-spelet. Vårt powerplay fungerade (Timrå gjorde mål på 60 procent av sina numerära överlägen). Men vi måste få ordning på defensiven för att kunna vinna sådana här matcher, sa Fredrik Andersson.

Här kan du läsa vad IKO:s huvudtränare Martin Filander sa på pressträffen.

Oskarshamns-Nytts stjärnliga:

*** Patrik Karlkvist. Vilken SHL-debut! Två mål och en målgivande passning. Viktigt för honom att komma i gång med poängproduktionen direkt.

** Tomas Zohorna. Mycket bra. Två mål och en målgivande passning i IKO-debuten. En av hörnstenarna i lagbygget.

* Fredrik Olofsson. Har konserverat spel- och poängformen från förra säsongen. Ett mål och två målgivande passningar. Mycket bra insats.