Högsby och Mönsterås kan få en omsorgsläkare

Högsby och Mönsterås kan få en omsorgsläkare

2021-04-13 Av av Peter A Rosén

Annons: Smålandshamnar

HÖGSBY/MÖNSTERÅS

Kommunerna Mönsterås och Högsby skulle kunna dela på en omsorgsläkare inom den kommunala omsorgen framöver.

Förslaget kommer från Moderaterna.

Malin Sjölander (oppositionsråd i Region Kalmar län), Carl Dahlin (vice ordförande i personalutskottet i regionen), Åsa Ottosson (andre vice ordförande i socialnämnden i Mönsterås kommun) och Carl-Wiktor Svensson (ordförande i socialutskottet i Högsby kommun) medverkade på en digital pressträff under tisdagseftermiddagen.

Moderaterna vill att regionen ska genomföra omsorgsläkarsatsningen tillsammans med intresserade kommuner – och läkarna anställs av regionen, för att det hela ska fungera med nuvarande lagstiftning (i väntan på en ny lagstiftning i frågan).

Partiet har lämnat in en motion i frågan till regionfullmäktige.

”Ser fördelarna”

– Vi har pratat med kommunerna – och jag kan inte säga att någon har varit direkt negativ. Man ser fördelarna med att kunna ha en kompetens att luta sig emot. Högsby och Mönsterås skulle kanske kunna dela på en tjänst, för att nämna ett exempel – men hur-frågorna får våra tjänstemän titta på, sa Carl Dahlin.

”En viktig faktor är att läkarna lär känna sina patienter och att det blir en trygg och bra kontinuitet”

ÅSA OTTOSSON (M), ANDRE VICE ORDFÖRANDE I SOCIALNÄMNDEN I MÖNSTERÅS KOMMUN

– En viktig faktor är att läkarna lär känna sina patienter och att det blir en trygg och bra kontinuitet. Äldre har ofta fler symptom än yngre och det kan vara svåra bedömningar stundtals. Det krävs personlig kännedom och specialkunskaper, underströk Åsa Ottosson.

– Pandemihanteringen har visat att det finns väldigt mycket mer att göra – både inom den kommunala omsorgen och inom sjukvården. Åtgärder krävs – vilket både IVO och coronakommissionen har pekat på, betonade Malin Sjölander.

Carl-Wiktor Svensson lyfte fram patientsäkerheten.

”De medicinska bedömningarna landar bättre när det är en och samma person som tar besluten”

CARL-WIKTOR SVENSSON (M), ORDFÖRANDE I SOCIALUTSKOTTET I HÖGSBY KOMMUN

– De medicinska bedömningarna landar bättre när det är en och samma person som tar besluten. Vi är positivt inställda till förslaget – och jag kommer att väcka detta som ett ordförandeinitiativ i utskottet på kommande möte, den 27 april.

– Jag har också fått positiva signaler från Centerpartiet. Det finns en majoritet för förslaget – i alla fall i socialutskottet. Sedan får vi se hur det går i kommunstyrelsen. Det vore roligt om det kunde utredas.

ARKIVFOTO

FREEPIK

Dela gärna artikeln: