Högsby står utan ordförande i socialutskottet: ”Inga större problem”

Högsby står utan ordförande i socialutskottet: ”Inga större problem”

2021-11-21 Av av Peter A Rosén

HÖGSBY

Carl-Wiktor Svensson, som nyligen gick över från Moderaterna till Kristdemokraterna, lämnar – som bekant – uppdraget som ordförande i socialutskottet i Högsby kommun.

Moderaterna ska nu vaska fram en ny socialutskottsordförande.

– Det är nog inga större problem. De löser säkert det. Och det är ingen större fara i och med att Carl-Wiktor inte hade teckningsrätt när det gäller omhändertagande och sådana saker. Han satt inte med de viktiga specialuppdragen. De ligger hos mig, oppositionsrådet Jonas Erlandsson (S) och Diana Bergeskans (S). Vi tre finns kvar, säger kommunalrådet Stihna Johansson Evertsson (C).

– Allt detta är kopplat till att vi hade proportionella val. Han kunde därför aldrig bli ordinarie i den rätta socialnämnden, som är kommunstyrelsen. Och kommunstyrelsen kan inte delegera de uppdragen till någon som är ersättare i kommunstyrelsen, vilket Carl-Wiktor blev. Att lämna under ordnade former var viktigare för den förre socialutskottsordföranden Marcus Schön (M), i och med att han hade teckningsrätt när det kommer till omhändertagande och så vidare, förklarar hon.

Carl-Wiktor Svensson (KD). Foto: Pierre Stjernfeldt

I fredags skickade Carl-Wiktor Svensson in sin avsägelse till kommunen.

Han lämnar följande uppdrag:

Ersättare i kommunstyrelsen

Ordförande i socialutskottet

Ledamot i budgetberedningen

Ordförande i Pensionärsrådet

Ledamot i Samordningsförbundet

Ledamot i Hjälpmedelsnämnden

Ledamot i Emådalens Trygga Hem

”Mot bakgrund av de oförrätter moderater förorsakat mig i samband med min kandidering till Sveriges riksdag beslutade jag 2021-10-26 att avsäga mig mitt medlemskap i Moderaterna. I samband med medlemsuppsägningen meddelades att jag är öppen för att fortsätta mina kommunala förtroendeuppdrag fram tills annat meddelas av den lokala partiföreningen. Detta med syfte att inte orsaka onödig turbulens, respekt för den moderata lokalavdelningen samt för att jag känner en plikt gentemot medborgarna att fullfölja förtroendeuppdragen mandatperioden ut. 2021-11-17 meddelade Moderaterna i Högsby oenigt att de med hänvisning till en etisk policy avseende förtroendeuppdrag uppmanar mig att snarast lämna mina förtroendeuppdrag, därav denna avsägelse”, skriver Carl-Wiktor Svensson.

Han fortsätter:

”Tiden som förtroendevald har varit kort men intensiv. Tiden har präglats av fokus på ekonomi, individärenden, rutiner, personalfrågor och försök att utveckla kommunikationen mellan olika enheter samt regionen. Verksamheternas brukare & personal har gett mig insikter samt en djupare förståelse och kunskap kring den sociala sektorn. Dessa insikter, förståelsen & kunskap tar jag med mig både som person och politiker. Med dessa ord vill jag tacka för den tid jag fått förtroendet att vara ordförande och samtidigt önska politikerna lycka till med tillsättandet av en ny ordförande.”

Arkivfoto: Peter A Rosén (översta bilden)

Dela gärna artikeln:

Annons: Hela Sverige ska leva Oskarshamn