Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Hultgården: Nästan hela namninsamlingen är underkänd enligt jurister

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

OSKARSHAMN/MISTERHULT

Det ser inte ut att bli någon folkomröstning i frågan om Hultgården/Charlottagården i Misterhult.

Nästan hela namninsamlingen är underkänd, enligt ett par jurister som kommunen har anlitat.

Oskarshamns kommun kallade in till en presskonferens på måndagseftermiddagen. Det var kommundirektören Rolf Persson som höll i den.

Fullmäktige beslutade förra året att lägga ned boendena Charlottagården och Ängsbacken (mer känt som Hultgården) i Misterhult. Ett Folkinitiativ bildades, för att rädda boendena. Initiativet lyckades samla in namnlistor som lämnades över till kommunen den 9 april. Tio procent av de röstberättigade i en kommun måste skriva på för att man ska kunna väcka ett Folkinitiativ i fullmäktige.

Det räcker i dagsläget med 2 113 röster i Oskarshamns kommun. Listorna som lämnades in innehöll 2 310 namnunderskrifter.

”Det är fullt tillräckligt. Vi började då förbereda för att genomföra en folkomröstning. En extern jurist anlitades, som tittade på det här. Juristen kunde konstatera att det finns brister i namnlistorna”, berättade Rolf Persson.

”Det krävs, enligt kommunallagen, att ett antal uppgifter finns med. Det handlar om datum, då man skrev under, och det handlar om namn, namnunderskrift, adress och personnummer.”

Endast 273 är giltiga

”Det visade sig att de här listorna i huvudsak bara innehåller namnen på de som har skrivit under, utan namnunderskrifter. När vi gick igenom listorna, så såg vi att det bara är 273 namnunderskrifter som är giltiga. De andra uppfyller inte lagens krav.”

Rolf Persson pekade på kommunallagen.

”Den är väldigt tydlig med att de här formella kraven ska vara uppfyllda. Om inte de här kriterierna är uppfyllda, så ska man avvisa Folkinitiativ.”

”Vi har även stämt av det här med en jurist på SKR (Sveriges kommuner och regioner), som är särskilt sakkunnig i de här frågorna. Och han kom fram till samma slutsats. Den allra viktigaste komponenten på listan är ju själva namnunderskriften. Det är med den som man bekräftar att man stödjer initiativet.”

”Jag har kommit till den slutsatsen att jag inte kan lägga något annat förslag till kommunstyrelsen nästa vecka än att avvisa Folkinitiativet, på grund av att det inte fyller lagens krav”, sa Rolf Persson.

”Beklagligt”

”Det här är naturligtvis beklagligt. Det har gjorts en enorm insats av många personer, som har hjälpt till med att samla in de här namnen.”

Frågan ska upp i kommunstyrelsen den 19 maj. Sedan ligger den på fullmäktiges bord den 8 juni.

”När fullmäktige ska avgöra om huruvida man ska avvisa Folkinitiativet eller inte, så är det enkel majoritet som krävs”, berättade Rolf Persson.

Det innebär att majoritetspartierna (Socialdemokraterna och Moderaterna) har avgörandet i sina händer.

”Fullmäktige kan även ta ett beslut om att, på eget initiativ, genomföra en folkomröstning. Men inte med stöd av Folkinitiativet”, sa Rolf Persson.

Och då är det enkel majoritet som gäller?

”Ja.”

TEXT

Peter A Rosén

peter@oskarshamns-nytt.se

Hultgården i Misterhult. FOTO: PETER A ROSÉN
Rolf Persson, kommundirektör i Oskarshamns kommun. FOTO: PETER A ROSÉN
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS