”I dag går det inte att säga exakt hur illa det här blir”

”I dag går det inte att säga exakt hur illa det här blir”

2020-03-18 Av av Peter A Rosén

Annons: Smålandshamnar

OSKARSHAMN

Det som händer på Scania – och inom det övriga näringslivet – är oroväckande, konstaterar Andreas Erlandsson (S), som är ordförande i kommunstyrelsen i Oskarshamns kommun.

Oskarshamns-Nytt pratar med honom via telefon på onsdagskvällen.

Han berättar att han har varit i kontakt med Scanialedningen i Oskarshamn – och i dagsläget kan ingen svara på hur länge fabriken kommer att vara stängd.

– Två veckor i förstaskedet, har man sagt – men det är ingen som vet hur långvarigt det blir. Det händer nya saker varje dag.

Andreas Erlandsson betonar att stängningen faktiskt inte är kopplad till coronaläget i våra trakter – i och med att det inte finns några tecken på en allmän spridning i Kalmar län.

– Korttidspermitteringarna beror på komponentbrist.

Kommunalrådet är förstås medveten om att ett produktionsstopp, som sträcker sig över en längre tid, kan leda till kännbara ekonomiska konsekvenser för löntagarna och deras familjer.

Men situationen är densamma inom större delen av näringslivet, understryker han.

”Hämtmat till fredagsmyset”

– Det här kan få enormt stora konsekvenser för näringslivet och hela samhället.

– Vi har inget folk i affärerna och restaurangerna. Nu måste vi hjälpas åt och stödja det lokala näringslivet, framför allt. Om man fixar hämtmat till fredagsmyset, så har man gjort en jättebra insats. Vi ska ha något kvar av det lokala näringslivet när det här är över också.

En långvarig coronakris riskerar att leda till minskade skatteintäkter för Oskarshamns kommun (och alla andra kommuner, förstås), påpekar Andreas Erlandsson.

– I dag går det inte att säga exakt hur illa det här blir.

– Många företag klarar inte det här. Jag tänker främst på de mindre företagen, som givetvis inte har samma marginaler som de större företagen.

Varslen sköljer över landet – och restaurang- och hotellbranschen är bland de värst drabbade.

Gymnasierna, och all utbildning däröver, har gått över till distans- och fjärrundervisning.

Snart kan det bli dags att stänga igen övriga skolor. Regeringen förbereder en lagstiftning för att göra det möjligt.

Andreas Erlandsson berättar att kommunen jobbar med en plan just nu – för att vara förberedd på ett sådant beslut, om det nu kommer.

Det handlar om att kunna erbjuda barnomsorg för de barn som har föräldrar som jobbar inom samhällsviktiga områden (där sjukvården är nummer ett, förstås).

– Man ska förstås ta situationen på allvar. Det är en oroväckande utveckling som vi följer noggrant. Men kommunen kan inte påverka allt. Det viktiga är att rätt beslut tas vid rätt tillfälle.

Du är en av nyckelpersonerna i kommunen. Vidtar ni några försiktighetsåtgärder för att de viktigaste personerna ska hålla sig friska?

– Vi följer de allmänna råden. Och vi jobbar med att arbeta fram en lösning, som gör det möjligt att klara av den demokratiska processen även vid en större kris. Det kan bli aktuellt att göra som regionfullmäktige, som har en överenskommelse om ett reducerat fullmäktige (läs separat artikel). Men det finns inget färdigt förslag än.

Det finns ingen inom kommunorganisationen som har blivit coronasmittad än?

– Nej, inte vad jag känner till.

Andreas Erlandsson konstaterar att vi även brottas med vanliga förkylningar och säsongsinfluensa mitt under brinnande coronakris.

– Det är ett ansträngt läge – men det finns inga tecken på en allmän coronaspridning i vårt län.

TEXT

Peter A Rosén

peter@oskarshamns-nytt.se

Andreas Erlandsson (S) är kommunstyrelsens ordförande i Oskarshamn.
FOTO: PETER A ROSÉN
Dela gärna artikeln: