Idrotts- och kulturvärlden kan få ta in mer publik

2020-08-21 0 av Peter A Rosén

SVERIGE

”Regeringen förbereder undantag för publikrestriktioner för kultur- och idrottssfären”, skriver Dagens Nyheter, DN, på fredagen. Regeringen föreslår även att kulturen och idrotten ska få ett nytt stödpaket, på sammanlagt 2,5 miljarder kronor.

”Vi är medvetna om att det inte löser alla problem, för många är skadan redan skedd”, säger kulturministern Amanda Lind (MP) till DN.

”Undantagen föreslås gälla om man kan genomföra ett arrangemang med sittande publik med två meters avstånd och ett publiktak. Folkhälsomyndigheten får i uppdrag att ta fram mer specifika rekommendationer kring detta, samt hur till exempel publikinsläpp och köbildning ska hanteras”, skriver DN.

Planen är att detta ska träda i kraft den 1 oktober.

I övrigt ska 50-gränsen ligga kvar.

”Vi har kollat på Forum som tar 380 sittande åskådare. Vi räknade på 1,85 meter mellan varje person och vi kom fram till att vi kan sälja 69 biljetter. För att fylla en rad med 1,85 mellan varje åskådare så krävs det att en rad framför och en rad bakom är tomma”, säger Krister Wallman, vid Oskarshamnsrevyn, till vår tidning med anledning av undantagen som föreslås.

TEXT

PETER A ROSÉN

peter@oskarshamns-nytt.se

FOTO

FREEPIK