IK Oskarshamn har vaskat om i kedjorna inför derbyt borta mot Växjö

IK Oskarshamn har vaskat om i kedjorna inför derbyt borta mot Växjö

2021-11-24 Av av Peter A Rosén

Annons: Smålandshamnar

OSKARSHAMN

Smålandsderby.

Kalmar läns hockeystolthet IK Oskarshamn åker till Kronoberg för att möta Växjö Lakers på torsdagskvällen.

Efter 20 spelade SHL-matcher är IKO sjua i tabellen – endast två pinnar bakom de regerande svenska mästarna, som parkerar på femteplatsen.

– Det blir spännande. Vi får chansen att studsa upp prestationsmässigt. Vi har haft några bra träningsdagar, säger IKO:s huvudtränare Martin Filander till ON på onsdagseftermiddagen.

Vad var det som hände i Timrå i lördags (0–2-förlust)?

– Vi kom in snett i det – och hittade inte tillbaka till vår normala standard och normala identitet. Det är sådant som händer – som tur är så har det inte hänt så många gånger. Vi får ta det för vad det är. Det var en sämre prestation – nu gäller det att hitta tillbaka. Då är det alltid skönt att få träna på lite och känna att energin finns där – och att grejerna sitter igen. Det har vi gnuggat med. Nu hoppas vi på bra prestationer framöver.

”Nu ska vi hitta tillbaka och se till att göra en bra prestation i morgon”

IK OSKARSHAMNS HUVUDTRÄNARE MARTIN FILANDER

Ni har lagt Timrå-matchen bakom er?

– Ja, lite så. Vi kan inte göra något åt den matchen nu. Nu ska vi hitta tillbaka och se till att göra en bra prestation i morgon, säger Martin Filander.

Växjös tränare Sam Hallam och IKO-tränaren Martin Filander. Foto: Peter A Rosén

Vad säger du om Växjö som lag?

– De är svårspelade och bra. Skicklighetsnivån är hög. Det är en utmaning. Samtidigt tycker jag att vi har gjort många bra prestationer mot dem, även om vi inte rår på dem ibland.

– Men vi har tagit dem genom bra prestationer. Vi får jobba på, helt enkelt. Noggrannhet och puckkontroll kommer att vara viktiga aspekter i morgon, i en match mellan två bra lag.

Växjö är skadedrabbat, men de har ändå ett bra lag…

– Ja, de var skadedrabbade även när vi mötte dem senast, hemma (Växjö vann med 4–2 i Be Ge Hockey Center den 16 oktober). Då hade de tre ordinarie femmor och en backupfemma. Det brukar sällan spela så jättestor roll på kort sikt. Det gäller att få upp prestationen på max för att vara med och tävla, säger Martin Filander.

Är Robin Norell (backen som har varit skadad ett tag) med i morgon?

– Ja, det är han. Han tränar för fullt nu. Han var nära spel i Timrå, men det gick inte, tyvärr. Nu närmar han sig.

Han blir sjundeback i morgon, då?

– Ja, så startar vi nog.

”Jag gillar det jag ser på träningarna”

MARTIN FILANDER OM JUNIORBACKEN HUGO JONASSON

Det innebär att juniorbacken Hugo Jonasson står utanför laget i Växjö?

– Ja, han spelar med juniorerna i slutet av veckan. Han har varit bra på träningarna. Det är kul att han har fått vara med och insupa atmosfären under några matcher. Han tar det steg för steg och är nog inte jättelångt ifrån att få istid när nästa tillfälle ges (Hugo väntar alltjämt på SHL-debuten). Jag gillar det jag ser på träningarna. Det är en kille som vi såklart kan fortsätta att jobba med, säger IKO-tränaren, som har vaskat om i kedjorna inför Smålandsderbyt.

Cam Brace är tillbaka i kedjan med Tomas och Hynek Zohorna.

Dale Weise (översta bilden) lirar med Daniel Muzito-Bagenda och Joakim Thelin.

Jonas Engström spelar tillsammans med Johan Johnsson och John Dahlström.

Fredrik Olofsson spelar med Kim Rosdahl och Patrik Karlkvist, precis som tidigare.

Johannes Salmonsson är extraforward.

Hur tänker du kring detta?

– Vi vill ha fungerande kedjor – och ibland krävs det miljöombyten. Vi vet sedan innan att Brace fungerar bra tillsammans med bröderna. De har någon viss kemi tillsammans. När de är i form, så avgör de matcher – och förhoppningsvis får vi till det nu. De hade det lite tufft ett tag och då valde vi att ändra lite grand. Vi vet också att Engström går bra tillsammans med Dahlström och Johnsson.

”Jag tror att det kan bli bra”

IKO-TRÄNAREN OM KEDJAN MED DALE WEISE, DANIEL MUZITO-BAGENDA OCH JOAKIM THELIN

Och Weise tillsammans med Bagenda och Thelin…

– Ja, det blir en stor, stark och kraftfull kedja med hög fart. Där vill vi ha ett riktigt bra powerspel. Förhoppningsvis kan de smälla dit en och annan puck också. De har sett pigga ut – jag tror att det kan bli bra. Det är en trio som spelar i ungefär samma tempo. De borde passa bra ihop. Man får olika former av dynamik i kedjorna. Vissa med mer finess och vissa med mer power. De driver spelet med olika egenskaper.

Extraforwarden Johannes Salmonsson (med en längre tids frånvaro bakom sig efter allt skadestrul) matchas in successivt framöver.

– Ja, vi har börjat lite försiktigt. Det är bra att han får så bra träningar som vi har haft nu på sistone, så att han får känna på det och nöta in systemet. Det har sett jättebra ut på träningarna. Det är en annan sak att spela match, men han kommer att komma in i det framöver. Vi ska matcha honom mer och mer, så att han vänjer sig vid matchsituationerna. Det är viktigt för honom. Men han har sett rapp och fin ut på träningarna. Det kommer – det är bara en tidsfråga, säger Martin Filander.

Tänkbart IKO-lag borta mot Växjö på torsdagskvällen:

Målvakter:

Joe Cannata (Tim Juel)

Förstafemman:

Lukas Pilö, Brian Cooper – Kim Rosdahl, Fredrik Olofsson, Patrik Karlkvist.

Andrafemman:

Philip Samuelsson, Emil Martinsen Lilleberg – Hynek Zohorna, Tomas Zohorna, Cam Brace.

Tredjefemman:

William Worge Kreü, David Quenneville – Joakim Thelin, Daniel Muzito-Bagenda, Dale Weise.

Fjärdekedjan:

Jonas Engström, Johan Johnsson, John Dahlström.

Extraforward:

Johannes Salmonsson

Sjundeback:

Robin Norell.

Foto: Pierre Stjernfeldt (översta bilden)

Dela gärna artikeln: