Linköping – IK Oskarshamn 4–2 (1–1, 2–1, 1–0)

Tekningar: 34–30

IK Oskarshamn ledde med 2–1 – men hemmalaget Linköping vände och vann med 4–2.

IKO har därmed sex förluster i följd i Saab Arena.

Det var Linköping som öppnade målkontot inför 5 782 betalande åskådare på torsdagskvällen.

Fullträffen – Markus Hännikäinens första för säsongen – kom i numerärt överläge, fem mot fyra, då uret stod på 5.59 i den första perioden.

IKO kvitterade efter 12.24.

SHL:s skyttekung Patrik Karlkvist ”tjuvade lite grand” och var fri med LHC-målvakten Marcus Högberg när han fick en fin passning av Antti Suomela.

I en pausintervju med Cmore berättade Patrik Karlkvist att han tänkte ”högt eller lågt, högt eller lågt” när han skrinnade fram mot keepern.

Sedan såg han att Marcus Högberg sänkte plockhandsken en smula – och då skickade Patrik Karlkvist upp pucken i plockhandskrysset. Snyggt.

”Vann ett ihopslag”

– Ja, och det började med att Ahti (Oksanen) vann ett ihopslag, konstaterade IKO:s huvudtränare Martin Filander i en intervju med Cmore.

1–1 efter en period förvandlades till 1–2 05:18 in i mellanakten, då Patrik Karlkvist gjorde sitt andra mål för kvällen (återigen fint framspelad av Antti Suomela, som snurrade runt på en femöring och skickade i väg något som initialt såg ut som en chanspassning – och pucken hittade fram till den store måltjuven, som styrde in den i nätmaskorna).

I en intervju med Cmore berättade Antti Suomela att han inte såg var Patrik Karlkvist befann sig, men att han vet var han brukar vara.

”Roligt”

– Det är roligt att spela med honom (Patrik Karlkvist) – det är en prickskytt, sa Antti Suomela till Cmore.

LHC vände dock på det hela och hemmalaget hade en 3–2-ledning inför slutperioden, efter att Ty Rattie och Arvid Costmar hittat rätt bakom Joe Cannata i IKO-kassen.

IKO plockade ut målvakten och spelade sex mot fem i jakten på en kvitteringspuck.

Heta lägen skapades – men det slutade med att Ty Rattie gjorde 4–2 i tom målbur.

”Kom upp stort”

– Andra perioden var vår bästa period spelmässigt – men vi förlorade den på att vi var dåliga i en och en halv minut eller två minuter (LHC vann andra perioden med 2–1). Sedan var vi faktiskt inte så effektiva som vi brukar vara. Vi hade ett gäng lägen, med tom bur i princip, där Linköpings målvakt kom upp stort. Vi kunde inte få in kvitteringen, sa Martin Filander till Cmore.

Han tycker att det var en bra insats energimässigt.

– Tung förstaperiod, tycker jag. I andra och tredje spelade vi ganska bra hockey – men så här är det i livet ibland. Man måste göra fler mål för att vinna matcher, sa Martin Filander till Cmore.

IKO möter Färjestad på hemmais på lördag.

– Vi behöver ha med oss energin och kreativiteten i vårt offensiva spel. Sedan ska vi fortsätta att ta steg. Det är en lång process, sa IKO-tränaren till Cmore.

Så här formerade IK Oskarshamn laget i torsdagskvällens bortamatch mot Linköping:

Oskarshamns-Nytts stjärnliga:

*** Antti Suomela. Vilken center! Spelade fram till två Patrik Karlkvist-mål i den här matchen. Därmed har finländaren svarat för hela elva poäng på de inledande sex matcherna (tre mål och åtta målgivande passningar). Tvåa i assistligan i SHL.

** Patrik Karlkvist. SHL:s skyttekung fortsätter att leverera. Två mål denna afton. Sju totalt, på sex matcher…

* Joe Cannata. Flera fina räddningar. 91,67 i räddningsprocent. Sista pucken satte LHC i tom kasse.