IKEA lanserar ny kollektion som mixar design med skulptural belysning

IKEA lanserar ny kollektion som mixar design med skulptural belysning

2023-01-17 0 av Annicka Gunnarsson

INREDNING

IKEA och den Rotterdam-baserade designern Sabine Marcelis lanserar en ny kollektion tillsammans. Kollektionen VARMBLIXT riktar ljuset bland annat på skulpturala belysningsobjekt, unika föremål till dukning och servering och färgstarka mattor. Kollektionen – som består av tjugo produkter som är designade att interagera med både direkt och indirekt ljus – finns i varuhus och på IKEA.se från och med den 3:e februari 2023.

För IKEA markerar kollektionen VARMBLIXT starten på vår resa för att öka de många människornas nyfikenhet för belysning hemma. Som en del i ett långsiktigt mål, undersöker IKEA hur vi kan uppmuntra ett skifte i människors uppfattning om belysning genom att ställa om från att se det som endast något funktionellt till även något emotionellt. Kollektionen är designad för att väcka nytt intresse kring hur ljus kan förändra hur vi upplever utseendet, känslan och atmosfären i våra hem.

En oväntad infallsvinkel

I kollektionen finns fyra belysningsprodukter som kommer att vara en långsiktig del av IKEA sortimentet. Belysningen, som är inspirerad av Sabines kreativa förmåga att leka med unika former och objekt, är kollektionens fokus. VARMBLIXT LED Taklampa, med böjda rör av frostat vitt glas, VARMBLIXT LED Väggspegel med semi-transparent glaspanel och ljusremsor är några av kollektionens höjdpunkter. Båda produkterna är slående skulpturala föremål medan ljuset är släckt, och när de tänds förvandlas de till fantastiska uppvisningar i belysningsingenjörskonst.

– Jag ville använda mig av en oväntad infallsvinkel för att utforska idén om hur belysning fungerar i hemmet och för att inspirera människor till att överväga nya former och element som passar in och visar upp olika typer av inredningsytor på ett nytt, djärvt och konstnärligt sätt, säger Sabine Marcelis.

Munkform

Kollektionen utforskar också ett signaturmotiv i Sabines arbete: den perfekt obrutna munkformen. Den första serien av designobjekt inspirerade av formen av en munk är två skålar i två storlekar och en signaturlampa.

Genom att gifta visionen om konst och design, förstärks VARMBLIXT LED-lampans kurviga stil när den tänds. Det är en mångsidig lampa som kan fästas på väggen eller placeras på ett bord.

– När ljuset passerar genom det orange glaset får det den mjuka munkliknande formen att glöda med ett varmt sken, säger Sabine Marcelis. Det är en fantastisk syn som fångar vår uppmärksamhet, oavsett om den ligger på bordet eller hänger på väggen.

Varm färgpalett

Kollektionen – som fokuserar på en varm färgpalett – har två mattor som inspirerats av solnedgångens strålar. Den större mattan är tillverkad av 100 procent handtuftad ull och skiftar från varmt djup orange till bärnstensgul som en solnedgång, medan dess överlappande formspråk skapar extra intressant design, en illusion av djup och färg.

– Vår vision var att bygga på idén att mixa design med skulpturala objekt när vi skapade VARMBLIXT. Det är ett samarbete som knyter an till den funktionella estetiken i våra ytor samtidigt som den inspirerar människor att addera mångsidiga objekt med ett syfte till sina hem, säger Henrik Most, Creative Leader hos IKEA.

FAKTA / Sabine Marcelis

Den Rotterdam-baserade designern Sabine Marcelis är fascinerad av olika materials unika egenskaper och de effekter specifika material kan skapa. Hennes metod är processdriven och hennes design växer fram genom omfattande experimenterande med idéer och material i ateljén. Hon arbetar med produkt-, installations- och rumsdesign och strävar efter att skapa fantastiska upplevelser genom sin engagerande design. Hon är utexaminerad från Design Academy Eindhoven, och hennes arbete har prisats på bland annat globala designfestivaler. Hon blev tilldelad Wallpaper* Designer of the Year 2020 och utsågs till en av Architectural Digests 100 bästa kreatörer 2021 och 2022.

Foto: IKEA

Dela gärna artikeln: