IKO-tränaren Martin Filander: ”Det kan inte alltid vara Karlkvist”

IKO-tränaren Martin Filander: ”Det kan inte alltid vara Karlkvist”

2021-12-03 Av av Peter A Rosén

OSKARSHAMN

IK Oskarshamns-backen David Quenneville åkte på en rejäl tackling i bortamatchen mot Frölunda i tisdags – därför missade han tillställningen hemma mot Djurgården på torsdagskvällen (5-2-vinst).

Men han tränade för fullt på fredagen och han ska vara tillgänglig för spel på lördagseftermiddagen, då Färjestad kommer till Be-Ge Hockey Center.

Det berättar huvudtränaren Martin Filander.

David Quenneville. Foto: Pierre Stjernfeldt

Övriga spelare är också hela och friska i skrivande stund.

Vad säger du om matchen mot Djurgården?

– Första perioden böljade lite fram och tillbaka. Den var ganska jämn. Vi fick inte riktigt snurr på vårt spel. I andra perioden hade vi det tufft. Där var Djurgården bättre än oss. Vi slarvade med våra grunder och vi fick inte riktigt träff i det defensiva spelet.

”Vi tog oss samman och gjorde en riktigt bra tredjeperiod”

IK OSKARSHAMNS HUVUDTRÄNARE MARTIN FILANDER OM VÄNDNINGEN HEMMA MOT DJURGÅRDEN

– Men vi tog oss samman och gjorde en riktigt bra tredjeperiod. Återigen visade vi moral och mental styrka och vände runt ett underläge (Djurgården hade en 2–1-ledning efter två perioder). Det var starkt av killarna att hitta tillbaka till ett bättre puckspel och försvarsspel. Sedan blev vi räddade av Joe (målvakten Cannata). Han hade några stora räddningar och de hade något stolpskott som kunde ha blivit 3–1. Men efter det tog vi över matchen, tycker jag.

William Worge Krëu har fått Djurgårdens lagkapten Marcus Sörensen på fall. Foto: Peter A Rosén

Ni var återigen bra i powerplay (mål i två av totalt tre numerära överlägen, vilket är en utdelning på 66,67 procent) – ni är tvåa i ligan i den spelformen (19 mål, en utdelning på 31 procent).

– Ja, det stämmer bra. Vi har spelare som har hittat rätt i sina roller där. Det hjälper oss mycket. Även Dale (Weise) har kommit in med sitt spel framför mål, som har hjälpt oss med några mål på slutet. Många gånger blir det inte mål om inte någon skymmer målvakten. Det är en otroligt viktig egenskap. Att skymma målvakten och täcka skott, och sådana extragrejer, är många gånger värt mer än poäng. Det gör mycket för lagmoralen och för att vi ska växa som grupp. Jag uppskattar att han gör det jobbet.

”Vi har bra självförtroende i vårt powerplayspel”

– Vi har bra självförtroende i vårt powerplayspel – och kul att Brace (Cam) och Tomas (Zohorna) fick göra mål igen, det var länge sedan. Det satt fint att båda fick göra mål. Det kan inte alltid vara Karlkvist (skytte- och poängkungen Patrik), säger IKO-tränaren och skrattar.

Och Dale Weise (det viktiga 3–2-målet) och Brian Cooper (5–2 i tom kasse) gjorde sina första mål för säsongen (för Weise var det första målet i IKO-tröjan).

– Ja, det var kul. Cooper är värd det. Han är otroligt nyttig för oss.

Brian Cooper. Foto: Pierre Stjernfeldt

– Weise gjorde ett straffmål (mot Frölunda i tisdags) som inte räknades, men som ändå var viktigt för oss. Nu gjorde han det här målet – och jag tycker att han sakta, men säkert, tar steg framåt. Jag tror att det är långt till toppformen – men han börjar lära sig vad det handlar om här. Kan han utnyttja sin fart i varje byte och omgång, så blir det en spelare att räkna med. Vi har en resa att göra – men det är kul att se att han lär sig hela tiden och tar kliv. Han krigar och spelar fysiskt – han är hungrig.

Det var en fin tackling som Weise fick in på Filip Cederqvist, som dock reste sig upp och gjorde mål några sekunder senare (1–1-målet).

– Ja, det var inte mycket att göra åt. Men det var en snygg tackling – jag hoppas att det gick bra för honom. Han utgick sedan. Det var ingen oschysst tackling. Jag tror knappt att han var beredd på att Weise skulle ta honom på öppen is där. De vek rakt emot varandra, så det blev en kollision där den som spänner kroppen bäst vinner. Det var en bra tackling, tyvärr blev det mål för dem efter den situationen – men intentionen var rätt, säger Martin Filander.

Dale Weise. Foto: Pierre Stjernfeldt

Nu är det Färjestad på hemmais som gäller. Ni besegrade dem med 4–1 på bortais i mitten av oktober (Johan Johnsson, Jonas Engström, Fredrik Olofsson och Patrik Karlkvist gjorde målen).

– Ja, det var länge sedan, känns det som. Jag kommer knappt ihåg den matchen, om jag ska vara ärlig – men Färjestad är ett fantastiskt bra hockeylag. Vi måste vara beredda på att skicklighetsnivån är hög. Nu är dessutom desperationen hög. Vi måste verkligen göra en toppinsats för att ha en segerchans.

”Förhoppningsvis kan vi kriga till oss en vinst”

– Jag tror också att vårt försvarsspel måste vara snäppet vassare än senast. Vi måste också fortsätta att spela fysiskt och med självförtroende i vårt offensiva spel. Då har vi en bra chans, men det kommer att kräva mycket av oss – det är jag helt övertygad om.

Ni har fyra vinster i följd nu – hur kommer det sig att det går så bra just nu?

– De här fyra matcherna har sett lika olika ut. Vi började med en tajt och bra strukturmatch borta mot Växjö (2–1-vinst). Sedan har vi haft islossning i vår offensiv (8–5-seger hemma mot Skellefteå, 4–3-vinst efter straffar borta mot Frölunda och 5–2 hemma mot Djurgården). Vi har varit väldigt effektiva och bra offensivt. Vi har varit bra i numerära över- och underlägen tre matcher i rad. Vi har fått bra utdelning – och vi hittar vägar att vinna även när vi inte spelar bra i 60 minuter. Vi lyckas ändå vända runt det.

– Vi hade ett fantastiskt boxplay i ett par av matcherna. Det har varit olika ingredienser, vilket har gjort att vi har kunnat vinna flera matcher i rad. Att vi vinner på olika sätt är det som jag reflekterar mest över. Det är en styrka i sig att man kan vinna på olika sätt.

Då får vi se vilket sätt ni vinner på mot Färjestad…

– Ja, vi gör vårt bästa. Förhoppningsvis kan vi kriga till oss en vinst, säger Martin Filander.

Tänkbart IKO-lag hemma mot Färjestad på lördagseftermiddagen:

Målvakter:

Joe Cannata (Tim Juel).

Förstafemman:

Lukas Pilö, Brian Cooper – Dale Weise, Daniel Muzito-Bagenda, Johannes Salmonsson.

Andrafemman:

Philip Samuelsson, Emil Martinsen Lilleberg – Patrik Karlkvist, Fredrik Olofsson och Kim Rosdahl.

Tredjefemman:

William Worge Kreü, Robin Norell – Hynek Zohorna, Tomas Zohorna, Cam Brace.

Fjärdekedjan:

Jonas Engström, Johan Johnsson, John Dahlström.

Extraforward:

Joakim Thelin.

Extraback:

David Quenneville.

Dela gärna artikeln: