IKO-tränaren Martin Filander efter segern i Karlstad:  ”Jag är stolt”

IKO-tränaren Martin Filander efter segern i Karlstad: ”Jag är stolt”

2021-10-14 Av av Peter A RosénKARLSTAD/OSKARSHAMN

– Fantastiskt kul för grabbarna. Och roligt att se att de unga killarna kan hantera svåra matcher och spela moget hela vägen in. Jag är stolt över lagprestationen, säger IK Oskarshamns huvudtränare Martin Filander efter 4–1-vinsten borta mot guldfavoriten Färjestad i SHL-hockeyn.

Frågan är om det var den perfekta bortamatchen?

– Jag vet inte – men vi genomförde matchen på ett bra sätt. Första perioden var tuff för oss. Det handlade om att försöka hänga med (14–4 i skott till Färjestad, men det stod 1–1 i mål inför mellanakten, reds. anm.), säger IKO-tränaren.

– Vi fick inte i gång vårt puckspel – och då blev de väldigt starka. Men i andra och tredje perioden var det något helt annat. Vi kontrollerade pucken bättre och tog bättre beslut. Och vi fortsatte att spela bra försvarsspel – vilket vi även gjorde i den första perioden, även om vi hade en del problem.

Tim Juel var grymt vass i målet…

– Ja, absolut – han gjorde en fantastisk match. Han har suttit vid sidan av under en längre tid – och då är det alltid lurigt att komma in. Men jag tycker att han spelade modigt. Han läste situationerna på ett bra sätt – och han var aggressiv när han skulle vara det.

”Han gjorde några otroliga nyckelräddningar”

MARTIN FILANDER OM TIM JUEL

– Han gjorde några otroliga nyckelräddningar i både första och andra perioden. Det är en jätteviktig ingrediens i den här vinsten, såklart. Sedan satte vi puckarna vid rätt tillfällen. Psykologiskt viktigt. Vi fick övertaget.

Ja, och firma Engström (Jonas) och Johnsson (Johan) var väldigt, väldigt bra (båda bokfördes för ett mål och en målgivande passning)…

– Ja, och det är lätt att säga det när de gör mål. Men de gör nytta varje dag. Det är kul att de får rubrikerna någon gång. De är otroligt viktiga för oss, säger Martin Filander.

Ja, de gjorde mål i boxplay dessutom (Jonas Engström serverade Johan Johnsson i spel fyra mot fem)…

– Ja, det var bra att de stressade fram ett misstag där och tog vara på det.

Du måste vara nöjd med många delar i den här matchen…

– Ja, det är klart. Men vi hittar säkert saker som kan förbättras. Självklart var det jättebra – framför allt i andra och tredje perioden, då vi spelade mer moget och rejält. Vi tog många bra beslut med pucken som gjorde att vi kunde styra händelserna i matchen på ett bättre sätt. I första perioden var det starkt av oss att ändå hålla ihop det och att det inte rann i väg.

Hur ska ni fira segern?

– Med att åka buss några timmar – och sedan ska vi sova över i Skövde. Vi har tagit tre poäng – och nu har vi nästan firat klart, säger IKO-tränaren vid 22-tiden.

– Nu är det fokus på nästa uppgift (derby hemma mot Växjö på lördag kväll).

Laget reser hem under fredagen.

Hur laddar man om när det är så himla tätt mellan matcherna?

– Fredagen är återhämtningsdag – med lite förberedande video inför nästa match. Sedan värmer vi tillsammans på matchdagen. Det är ur hand i mun. Nu gäller det att sova bra. Därefter är det återhämtning och fokus på nya uppgifter, säger Martin Filander.

Arkivfoto: Pierre Stjernfeldt

Dela gärna artikeln med dina vänner:

Annonsera digitalt lokalt