IKO:s nyförvärv Daniel Muzito Bagenda: ”Jag trivs jättebra”

IKO:s nyförvärv Daniel Muzito Bagenda: ”Jag trivs jättebra”

2021-09-13 Av av Peter A Rosén

OSKARSHAMN

25-årige Daniel Muzito Bagenda är ett av nyförvärven i IK Oskarshamn inför den här SHL-säsongen.

Vår tidning pratar med honom efter måndagens träningspass i Be-Ge Hockey Center.

– Det känns mycket bra att vara här, säger han.

Daniel Muzito Bagenda. Foto: Peter A Rosén

Centern Daniel Muzito Bagenda lirade tillsammans med Joakim Thelin och John Dahlström i seriepremiären i lördags (5–4-vinst hemma mot nykomlingen Timrå IK).

– En match som var ungefär som premiärmatcher brukar vara – lite böljande, där de fick ta hand om taktpinnen i och med 2–0-ledningen. Den första pucken gick in via en av våra egna spelare (David Quennevilles ena skridsko) – och sedan gjorde de 2–0 i det numerära överläget (fem mot fyra) kort därpå.

”Det var ändå starkt av oss att komma tillbaka och vända på matchen efter den starten. Det visar på bra karaktär.”

DANIEL MUZITO BAGENDA, IK OSKARSHAMN

– Det var ändå starkt av oss att komma tillbaka och vända på matchen efter den starten. Det visar på bra karaktär.

En ganska bra insats, totalt sett?

– Ja, det tycker jag. I slutändan är det poängen som räknas. Vi gjorde vad som krävdes för att ta tre poäng. Sedan finns det alltid smådetaljer som ska justeras och rättas till. Men det är fortfarande tidigt på säsongen. Vi har spelat en match av totalt 52. Det är en lång väg att gå. Det var i alla fall en bra början.

Vad säger du om din kedja?

– Över tid kommer det att bli bra. Vi var inte riktigt där vi ville vara i premiärmatchen. Men vi ska försöka bli lite mer synkade och läsa av varandra bättre, säger Daniel Muzito Bagenda.

Men ni skapade en hel del…

– Jo, det gjorde vi. Det är det vi tycker att vi kan, och vill, göra. Vi får bygga vidare på detta – och förhoppningsvis kan vi göra något mål i nästa match (Malmö kommer till Oskarshamn på torsdag).

Det kommer mot Malmö?

– Jajamän.

Hur tänker du kring flytten som du har gjort – från Örebro till Oskarshamn?

– Det känns bra. Oskarshamn är en mindre stad, så det är förstås annorlunda på det sättet. I övrigt handlar det om samma saker. Det är hockey – konstant med träningar och matcher – var man än är. Man hinner inte göra mycket annat, säger Daniel Muzito Bagenda, som var klar för HV71 – men han gick till IKO i stället på grund av att Jönköpingsklubben ramlade ner i allsvenskan.

Varför valde du IKO?

– Vi hade en dialog redan innan – tidigt på säsongen också. Filander (huvudtränaren Martin) och övriga i tränarstaben – särskilt Thomas Fröberg (sportchefen) – sa bra grejer. Vi hade väldigt bra samtal.

– Vi var överens i synen på mig som spelare.

Daniel Muzito Bagenda vill ta nästa kliv som hockeyspelare i IKO.

Han vill spela mer offensivt – och han vill framför allt spela på en centerposition (i Örebro var han ytterforward).

”Tycker att jag får ut mer av mitt spel i centerrollen”

– Tycker att jag får ut mer av mitt spel i centerrollen. Jag vill vara med och producera också – vilket jag vet att jag kan. Det har jag gjort tidigare, även i den här ligan.

Vad hoppas du att sejouren i IKO ska leda till? Hur ser dina drömmar ut?

– Drömmar har man alltid. Sedan får vi se. Jag tar ett år i taget här i Oskarshamn. Vi ska försöka göra en så bra säsong som möjligt, säger Daniel Muzito Bagenda.

Ni siktar på en slutspelsplats. Vad talar för att ni lyckas med det?

– Framför allt karaktären. Och att vi har en bra bredd. Att vi kan komma tillbaka och vända på matcher, som vi gjorde i lördags, är en jäkla styrka. Man måste kunna vända på underlägen om man ska vara med och spela där uppe. Vi har en tajt grupp som har kommit ihop på ett bra sätt under sommaren. Och vi har bra tränare.

Vad tänker du om Malmömatchen på torsdag?

– Vi hade två jämna matcher mot dem, som vi förlorade, på försäsongen. Det är ett stort fysiskt lag som spelar ungefär som vi gör. Vi vet vad vi behöver göra för att vinna den matchen. Det gäller att komma ut lite bättre från start, jämfört med Timrå-matchen.

Hur är det att bo i Oskarshamn?

– Jag trivs jättebra och jag har fått en bra lägenhet. Staden är liten, men det har varit riktigt fint här – med hamnen och vattnet och allt runtomkring – under sommaren.

Vad visste du om Oskarshamn innan du kom hit?

– Jag visste inte så mycket om staden. Har bott på hotell här, och tagit någon tur på stan, när vi spelade mot Oskarshamn – men inte mer än så.

”Ljudvolymen är sjukt hög”

Vilka minnen har du av hockeypubliken i Oskarshamn, innan coronapandemin?

– Det är en liten hall, men det är alltid fullsatt. Ljudvolymen är sjukt hög. Det är inte lätt att komma till Oskarshamn och spela. Det är bra tryck här. Riktigt kul att kunna få den energin.

Det var 770 personer på matchen i lördags. Hur mycket betydde det?

– Det betydde jättemycket. Det var helt fantastiskt. Vi har gått i en och en halv säsong utan publik på läktarna. Men de åtta personerna som fick vara i arenorna tidigare ska ha en eloge. Det var riktigt kul att vi fick en högre ljudvolym i lördags. Man får energi av publiken. Det betyder väldigt mycket för oss.

Sedan blir det fullsatta läktare från slutet av september och framåt…

– Ja, det ser vi verkligen fram emot.

”Det blev inte så lyckat”

Vad gör du helst på fritiden?

– Jag har en hund (en amstaff) – men den är hemma hos morsan och farsan nu. Annars blir det mest matlagning. Jag gillar att laga mat. Det blir även en hel del serier och TV-spel. Vill även hitta någon hobby. Försökte ge mig in på att börja måla tavlor, men jag vet inte – det blev inte så lyckat, säger Daniel Muzito Bagenda.

– Det blir en del golf också. Vi är en hel drös som spelar – har bland annat varit ute och spelat några rundor med Johnsson (Jonas), Karlkvist (Patrik) och Pilö (Lukas).

Fakta / Daniel Muzito Bagenda

Ålder: 25 år (föddes i Umeå 1996).

Längd: 185 centimeter.

Vikt: 90 kilo.

Position: Center.

Klubbfattning: Vänster.

Moderklubb: Bålsta HC.

Övriga klubbar: Arlanda HC, Wings HC, Modo Hockey, Mississauga Steelheads (OHL), Rochester Americans (AHL), Cincinnati Cyclones (ECHL), AIK och Örebro HK.

Aktuell: Ett av nyförvärven i IK Oskarshamn inför den här SHL-säsongen. Han har skrivit på ett tvåårskontrakt med klubben.

Bild från måndagens träningspass i Be-Ge Hockey Center. Foto: Peter A Rosén
Daniel Muzito Bagenda trivs bra i IKO. Foto: Peter A Rosén
DSC_0507_3.JPG
Skadade Dale Weise sitter på läktaren och följer måndagens träningspass. Göran Svenson, i IKO, berättade att han pratade med Weise i dag. Och han säger att det känns bättre och bättre för varje dag som går. Foto: Peter A Rosén
DSC_0468_3.JPG
Johannes Salmonsson är på väg tillbaka efter skadan. Han körde hårt med fystränaren Jan Hammar på måndagsförmiddagen. Foto: Peter A Rosén
Dela gärna artikeln: