”In Persona med de döda”

”In Persona med de döda”

2020-10-27 Av av Oskarshamns-Nytt

LÄNET

Länsmusiken och Persona galleri bjuder in till live performances med tre unga pianister som tolkar odödliga mästare på ett unikt sätt. Samtidigt vävs döden in i en helhet genom ord och tankar som flyter in och ut ur besökarnas medvetande. Konserterna och ghost stories ges under allhelgonahelgen på sen kvällstid för tolv personer åt gången. Varje performance pågår i cirka 25 minuter.

– Föreställningen heter ”In Persona med de döda”. Vi vill undersöka vårt förhållande till döda och dödlighet. Varje upplevelse kommer att bli helt personlig. Den riktar sig åt unga vuxna, men alla är välkomna, säger Carolina Johansson, producent för barn och unga på Länsmusiken.

– Galleriets källarlokaler kommer att skapa en mystisk och nästan underjordisk känsla. Vi kommer att arbeta med mörker, ljus och video för att förhöja känslan. Det begränsade antalet platser gör föreställningarna väldigt unika. Vi har fri entré men det är viktigt att boka biljett, säger Jonas Hellberg, på Persona galleri.

Under helgen spelar tre unga pianister:

  • På fredagskvällen kommer Sebastian Iivonen att framföra ”Aprés une lecture da Dante” av Franz Liszt kl. 21:00 & 22:00. Sebastian Iivonen påbörjade sina pianostudier vid sex års ålder. Han avslutade i år sin kandidatutbildning vid Kungliga Musikhögskolan/Edsbergs slott och påbörjade i höst studier på Musikhögskolan Ingesund.
  • På lördagskvällen kl. 21.00 & 22.00 bjuds publiken på ”Pathétique” av Ludvig van Beethoven i framförande av Christopher Hästbacka. Christopher gjorde sin internationella debut vid tolvårsåldern vid den Internationella Steinwayfestivalen 2001. Han har varit finalist och vunnit flera priser i nationella och internationella tävlingar.
  • På söndagen spelar Herman Pellbäck som endast är 16 år och har kallats Det svenska underbarnet. Han framför musik av Franz Lizst och Frederic Chopin klockan 14.00 och 15.00. Herman Pellbäck är född 2004 och studerar piano första året på Lilla Akademien. I februari 2020 gav Herman en egen recital i Warszawa under Chopin Birthday Festival.

Ghost stories

  • Sist fredag och lördag kväll kl. 23.00 bjuds besökarna på ljudsatta Ghost stories som berättas i källarmörkret.
  • Ghost stories har bland annat arbetats fram av ungdomar tillsammans med Helena Roditou, teaterpedagog från Byteatern och Funkabo fritidsgård.

Samtliga performances kommer att spelas in för att kunna sändas digitalt

Arrangemanget är ett samarbete mellan Länsmusiken, Persona galleri, Byteatern, Joel Sandback, Funkabo Fritidshem, Peter Jablonski & Anastasia Belina och Kalmar kommun. Arrangör: Persona galleri och Länsmusiken

Läs mer på www.personagalleri.se och boka biljetetter.

Bilden som illustrerar arrangemanget heter ”In oblivion” och är gjord av Freddy Petersson & Elin Larsson. Bilden är ett av bidragen som kommer att visas under Kalmar Photo art 6-22 november.

Dela gärna artikeln: