INFLUENSAFALLEN ÖKAR I LÄNET: Det är framför allt barn och ungdomar som drabbas

INFLUENSAFALLEN ÖKAR I LÄNET: Det är framför allt barn och ungdomar som drabbas

2022-04-22 Av av Oskarshamns-Nytt

LÄNET

Antalet bekräftade covid-19-fall sjunker i länet.

Men samtidigt ser regionen en tydlig ökning av influensafallen – framför allt bland barn och ungdomar.

”Anmärkningsvärt är att det är barn och unga upp till 19 års ålder som drabbas mest”

STAFFAN SYLVAN, STÄLLFÖRETRÄDANDE SMITTSKYDDSLÄKARE I REGION KALMAR LÄN

– Smittspridningen av omikronvarianten fortsätter minska och antalet personer som behöver sjukhusvård och intensivvård sjunker sedan flera veckor tillbaka. Men samtidigt börjar antalet fall av säsongsinfluensa att öka. Under påskhelgen rapporterades 23 fall av influensa, att jämföra med 15 covidfall under samma period. Anmärkningsvärt är att det är barn och unga upp till 19 års ålder som drabbas mest, säger Staffan Sylvan, ställföreträdande smittskyddsläkare i Region Kalmar län.

”En förklaring är att dessa grupper inte vaccinerats mot influensa och då influensa inte cirkulerat i samhället under covid-19-pandemin saknar de sannolikt immunitet mot sjukdomen. Provtagningen när det gäller influensa är begränsad vilket tyder på att de fall som konstaterats är toppen av ett isberg”, skriver regionen i ett pressmeddelande på fredagen.

”Stanna hemma”

– Stanna hemma vid sjukdomssymtom oavsett om det är covid-19, influensa eller annan sjukdom. Alla har vi enligt smittskyddslagen en skyddsplikt att inte föra smitta vidare, särskilt till de mest utsatta.

”Av Folkhälsomyndighetens statistik som sträcker sig till den 17 april framgår att 37,8 procent av befolkningen 65 år och äldre i Kalmar län tagit en fjärde dos mot covid-19. Siffran för hela landet är 33,0. I gruppen över 80 år handlar det om 70 procent av länets befolkning. I gruppen 65–69 år 19,2 procent och 70-79 år 28,6 procent. Enligt Region Kalmar läns statistik har hittills 29 795 personer fått fyra doser”, skriver regionen.

”Totalt har 569 028 vaccindoser getts i länet sedan slutet av december 2020. Det finns möjlighet att ta en första, andra, tredje och fjärde dos vid länets hälsocentraler. För en tredje dos krävs att man är över 18 år och att det har gått minst tre månader sedan andra dosen gavs. En fjärde dos ges för närvarande till personer som är 65 år eller äldre och där det gått fyra månader sedan dos 3. Också de som har hemtjänst, hemsjukvård eller bor på särskilt boende erbjuds en fjärde dos. Bokning sker via 1177.se.”

Foto: Region Kalmar län

Dela gärna artikeln: