Införandet av LOV i Oskarshamns kommun ser ut att bli försenat

Införandet av LOV i Oskarshamns kommun ser ut att bli försenat

2020-06-18 Av av Peter A Rosén
Annons: Oskarshamns kommun

OSKARSHAMN

Det inplanerade införandet av LOV, Lagen om valfrihetssystem, inom hemtjänsten i Oskarshamns kommun skjuts med stor sannolikhet framåt i tiden, på grund av den pågående coronakrisen.

Det berättade socialnämndens ordförande Rolf Lindström (M) på en pressträff under torsdagen.

– Vår bedömning är att vi kommer att få se en förskjutning på tre månader – i och med att projektledaren för LOV för närvarande är engagerad inom äldreomsorgen, på grund av den höga arbetsbelastningen, sa Rolf Lindström.

Den nya startpunkten för införandet av LOV är satt till början av år 2022 istället.

”Inte under en kafferast”

– Moderaterna och Socialdemokraterna är överens om att LOV ska införas under mandatperioden. Och jag har hela tiden sagt att det är bra kvalitet som gäller. Men jag tror att de flesta, som är insatta i det här nu, inser att man inte kan genomföra detta under en kafferast.

– Det här är ett jättearbete för projektgruppen. Men det blir intressant.

Några intressenter finns det inte i nuläget.

– De kommer in senare. Man måste ta det i rätt ordning. Jag kan dock säga att jag har varit ute och träffat hemtjänstgrupper – och det finns ett intresse och en nyfikenhet där, på det här med LOV.

– Det kan också dyka upp intresserade företag som erbjuder LOV-tjänster i våra grannkommuner. Jag ser fram emot detta, sa Rolf Lindström.

Du är inte rädd för att det inte blir något införande av LOV?

– Nej. Eller, ja, ska man dra det till vägs ände, så finns det väl en risk för att vi inte får några intressenter. Det är en risk vi tar. Då kan jag ändå säga att vi har gjort ett väldigt bra arbete, och genomlyst vår verksamhet. Det skulle vi i sådana fall kunna dra nytta av i vår egen verksamhet.

För det här är väl en viktig fråga för Moderaterna?

– Absolut. Och jag kan konstatera att det även är en viktig fråga för vissa oppositionspartier. Så jag känner mig ganska trygg, svarade Rolf Lindström.

TEXT

Peter A Rosén

peter@oskarshamns-nytt.se

FOTO: FREEPIK
Dela gärna artikeln: