Edit Content

Hem

Extra

Tjänster

Kundservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

ANNONS

Aktuellt

”Ingen ska behöva vara orolig för att föda barn i Kalmar län”

ANNONS

LÄNET

”Bemanningsläget på förlossningsavdelningen i Kalmar är ansträngt under semestermånaderna – samtidigt som sommaren är den period då det föds flest barn. Moderaterna och Kristdemokraterna ser med oro på situationen och är besviken på den styrande majoritetens oförmåga att komma med lösningar”, skriver M och KD i ett pressmeddelande på tisdagen.

– Bemanningsläget visar hur sårbar verksamheten är och hur stort beroendet av hyrpersonal har blivit. Verksamheten organiseras alltmer för att passa den inhyrda personalen, på den ordinarie personalens bekostnad. Vi hade mycket hellre sett en grundlig genomlysning av grundbemanningen, och viss ”överkapacitet” under resten av året – då hade de här återkommande problemen med att lösa sommaren inte uppstått, säger Chatrine Pålsson Ahlgren (KD), ledamot i personalutskottet i Region Kalmar län.

”Vi förstår inte varför den S-ledda majoriteten inte kan lyssna på exempelvis Barnmorskeförbundets varningar utan fortsätter hävda att allt är frid och fröjd”

CARL DAHLIN (M), VICE ORDFÖRANDE I PERSONALUTSKOTTET I REGION KALMAR LÄN

– Ingen ska behöva vara orolig för att föda barn i Kalmar län. Men med det bemanningsläge som nu råder, saknas fortfarande personal till ett stort antal arbetspass under sommaren – den mest aktuella siffran är att 165 pass på förlossningsavdelningen fortfarande återstår att fylla. Vi förstår inte varför den S-ledda majoriteten inte kan lyssna på exempelvis Barnmorskeförbundets varningar utan fortsätter hävda att allt är frid och fröjd, säger Carl Dahlin (M), vice ordförande i personalutskottet.

”Hade kollapsat”

– Vården hade kollapsat om det inte hade varit för att den ordinarie personalen är så lojal och ställer upp så mycket. Men även lojaliteten har en gräns. Personalen ska inte känna sig pressad att hoppa in och arbeta när de egentligen borde vara lediga. En sådan verksamhet undergräver sig själv och får allt svårare att rekrytera, behålla och motivera medarbetare, säger Kaj Holst (M), ledamot i personalutskottet.

”I dagens pressmeddelande uppgav vi att det saknas personal till 165 pass på förlossningsavdelningen i Kalmar i sommar. Detta var den information som vi hade fått och den var korrekt vid det tillfället. Sedan dess har dock omkring 100 pass lösts och därför stämmer den uppgift som angavs i pressmeddelandet inte längre. Resterande antal olösta pass är dock fortfarande stort och det är avdelningens personal som får slita med att lösa passen. Även om fakta har ändrats kvarstår vår oro”, skriver M och KD senare på tisdagen.

Arkivfoto: Peter A Rosén

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS