Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Insändare: Inte bara olämpligt – det är oansvarigt

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

INSÄNDARE

Vi trodde knappt att vi hörde rätt, när kommunalrådet Andreas Erlandsson (S), sa i P4 Kalmar: ”Enligt Sveriges kommuner och regioner är det inte olagligt, men det är olämpligt”. Lyssna igen – de styrande i Oskarshamns kommun har alltså bestämt sig för att göra något olämpligt, enbart för att de tror att det inte är olagligt!

Det handlar förstås om ännu ett märkligt steg av de styrande, när de valt att ha med en skattehöjning på 25 öre per intjänad hundralapp på röstsedlarna till folkomröstningen om ett öppnande av Hultgården och Charlottagården i Misterhult.

”De har drivit igenom det olämpliga i både kommunstyrelsen och kommunfullmäktige med ett ynka mandats övervikt”

FOLKINITIATIVET I MISTERHULT

De har drivit igenom det olämpliga i både kommunstyrelsen och kommunfullmäktige med ett ynka mandats övervikt.

Oppositionen är enig med de styrande om att det är olämpligt, men tycker i stället att det inte ska vara med hot om en skattehöjning på röstsedlarna.

”En skattehöjning med 25 öre per intjänad hundralapp motsvarar de 15 miljoner som behövs för att få en budget i balans om äldreboendena i Misterhult öppnas”, hävdade kommunalrådet Lucas Lodge (M).

”Så blev det inte”

Då borde Oskarshamns kommun genast ha fått en skattesänkning på 25 öre per intjänad hundralapp när äldreboendena i Misterhult lades ned. Men så blev det inte.

Tittar man på budgeten för socialnämnden (finns på www.oskarshamn.se), som visserligen inte enbart omfattar äldrevården i kommunen, så har kostnaderna de senaste två åren ökat med cirka 17 miljoner kronor och ligger i år på 641 miljoner kronor.

För 2022 och 2023 är summan exakt densamma som för 2021 – det vill säga efter nedläggningen. Det måste ju betyda att kommunen inte har sparat något alls på nedläggningen.

När man tittar på kommunens förklaring till vad skattehöjningen och de 15 miljonerna för att öppna äldreboendena består av så förstår man varför.

Det är till största delen kostnader för personal, mat, förbrukningsmaterial som diskmedel, toapapper, handsprit etc, skyddsutrustning, hyra och inköp av sängar och andra möbler.

”De boende flyttades ju till Hantverksgatan och där äter de också och har personal som ser till dem och allt det andra”

Men vänta nu lite.

De boende flyttades ju till Hantverksgatan och där äter de också och har personal som ser till dem och allt det andra.

Möblerna som fanns på äldreboendena i Misterhult flyttades någon annanstans, så om nya möbler med mera behöver köpas in så ska den kostnaden inte belasta Misterhult.

De enda kostnader som är en speciella för äldreboendena i Misterhult är kostnaden för att mat måste köras till Misterhult under semesterperioden (tidigare har maten lagats i Misterhult året om) och hyreskostnaden, som efter det att de boende betalat sin del är 350 000 kronor per år.

”Uruselt avtal”

Den summan är i jämförelse med de nyrenoverade om- och tillbyggda boendena Hantverksgatan och Solbacka rena rea-priset.

Sanningen är den att kommunen gjorde ett uruselt avtal med ägaren till gamla Hotell Ett (nuvarande boendet Hantverksgatan),

Avtalet löper på över 20 år och driftskostnaderna av lokalerna där är drygt fyra gånger så dyra som i Misterhult.

Att allt inte gick rätt till när den här affären skrevs, säger Andreas Erlandsson till och med i den utmärkta artikelserien om ”hotell-äldreboende-affären” som OT skrev om för något år sedan.

Med det långa, dyra avtalet på halsen, så var man tvungen att kapa någon annan. Och då pekades bland annat de helt fungerande boendena i Misterhult ut.

”Ser man på befolkningsutvecklingen i Oskarshamns kommun, så kommer det inom de närmaste 5-10 åren att behövas många fler platser på äldreboenden”

I dagsläget har Oskarshamns kommun en kö på 20-30 personer till särskilda boenden, som äldreboenden kallas med kommunens språk.

Ser man på befolkningsutvecklingen i Oskarshamns kommun, så kommer det inom de närmaste 5-10 åren att behövas många fler platser på äldreboenden.

En trend som fortsätter uppåt om man tittar ytterligare ett tiotal år framåt.

”Hur ska de lösa det?”

Något som kommunen inte alls tar med i beräkningen i dagsläget.

Hur ska de lösa det?

Låt oss gissa – det blir ett stort nybyggt boende i centrala Oskarshamn (som inte leder till skattehöjning…).

Nej, Andreas Erlandsson, Lucas Lodge och ni andra styrande i S och M.

Det är inte bara formuleringarna på röstsedlarna i folkomröstningen som är olämpliga – det är hela er hantering av äldreboendena i Oskarshamns kommun från ombyggnad/utbyggnad av Hantverksgatan till nedläggning i Misterhult som är olämpligt, för att inte säga oansvarigt!

Folkinitiativet i Misterhult

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS