Insändare: ”Jag gör det under protest”

Insändare: ”Jag gör det under protest”

2020-07-13 Av av Oskarshamns-Nytt

INSÄNDARE

Idag får vi besked om det blir obligatorisk användning eller ej, av dessa munskydd i alla offentliga utrymmen, både inomhus och utomhus oavsett om det kan hållas distansering eller inte.

Regionalpresidenten i Andalusien, Juan Manuel Moreno Bonilla hävdar att användningen av masker kan vara ”positiv” för att undvika dessa möjliga infektioner trots att situationen för Covid-19 i Andalusien har minskat ur klinisk synvinkel.

Det känns som om luften går ur mig. Räcker det inte nu? Vi har ju ingen konstaterad smitta i vår stad. Totalt 1 död och 17 smittade enligt kommunens statistik. Inga nya smittfall under senaste 14-dagarsperioden.

”Reglerna var stenhårda”

Det är nästan fyra månader sedan Spanien sattes i karantän. Jag beskrev hur jag upplevde det i min blogg.

Reglerna var stenhårda.

Vi fick bara vistas ute – och då med munskydd – om vi hade ett legitimt ärende såsom att gå till butiken eller apoteket.

Handskar, tvättsprit, munskydd och distans var nyckelorden. Jag gick och handlade med vår dramaten några gånger. Men det var jobbigt och jag gjorde det enbart för att komma ut!

Skolor och arbetsplatser stängdes ner.

Efter drygt 1½ månad den 2 maj fick vi gå ut på promenad, schemalagt och bara 1 km från hemmet – med munskydd och distans.

För drygt en månad sedan släpptes vi lösa – men fortfarande munskydd och distans.

Vi har fortfarande en mängd restriktioner. Distans!

”Ett fåtal kunder åt gången”

Butiker släpper enbart in ett fåtal kunder åt gången – då iklädda handskar och munskydd.

Handspriten används flitigt överallt. Men nu är restauranger och barer öppna även om de bara får servera halva antalet gäster.

Serveringspersonal är iklädda munskydd som matchar serveringsklädseln. En del badplatser stänger när det blir för tätt mellan badgästerna.

Det patrullerar vakter som kollar och rapporterar till polisen.

Vårt poolområde besprutas med desinfektionsmedel några gånger om dan. Trottoarer och soptunnor besprutas varje dag.

Undan för undan har människor återgått till normalitet.

De tar av munskyddet för att kindpussas eller röka och sätter på det igen. Många bär munskyddet i handen, fickan eller runt handleden.

Distansen är de inte så noggranna med. Damerna som brukar sitta på gården och prata om kvällarna satt i början på varsin bänk (några meter emellan) och nu sitter de på samma bänk.

Numera samlas människor enligt det skånska uttrycket ”en och en i bunkavis”.

Tja de flesta har nog slappnat av och vill umgås normalt igen och helst utan munskydd!

Håller distansen

Själv använder jag sällan munskyddet men håller distansen. Däremot går jag nästan aldrig in i en affär och när jag gör det så är jag noggrann med handtvätt, handskar och munskydd.

Men idag får vi nog besked om att vi måste använda oss av munskydd på alla offentliga platser.

Jag känner mest att jag inte vill gå ut längre. Men jag kan ju inte sitta och mögla bort i lägenheten! Jag måste väl tvinga på mig munskyddet för jag vill inte få på mig dryga böter.

Men jag gör det under protest!

Munskydd har blivit en lukrativ marknad. Jag googlade och hittade nästan 7,5 miljoner resultat. De flesta handlade om ren försäljning. Ja, vi ser munskydd i alla färger och mönster och modeller.

”Tjänar en enorm summa”

Några är hemsydda men de flesta är köpta och någon tjänar en enorm summa pengar på dessa när större delen av jordens befolkning konsumerar munskydd.

Samma sak gäller ju handspriten och engångshandskarna!

Hur var det nu med engångsplaster som EU skulle förbjuda för klimatets skull? Vem tjänar på att politiker runt om i världen beslutar att munskydd ska vara obligatoriskt?

Beskedet har kommit nu i eftermiddag och förordningen börjar gälla från klockan 0:00 natten mot onsdagen den 15 juli i hela Andalusien.

Ulla Sandberg

Oskarshamnare i Spanien