Edit Content

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Insändare om rätten till kultur: Varför är det så?

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox

Varje fredag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

INSÄNDARE

Nu vill jag ta upp ett ämne som är en både laglig och mänsklig rättighet. Rätten till kulturen och kulturutövning.

Vet inte om alla är medvetna om att alla människor idag är myndiga från 18 års ålder och livet ut.

Det är ju till och med så att barn under den lagstadgade åldern idag på vissa områden äger rätt att ta beslut utan föräldrars inblandning och vetskap.

Det är också självklart att alla barn har tillgång till kultur i förskolan och skolan. Men för gamla och handikappade är den rätten obefintlig.

Bara friska gamla som kan ta sig till kulturen kan fritt utöva den. Att man har några slitna böcker på ett boende i bästa fall räknas knappast när synen är försämrad. Inte heller en skvalande TV som står på.

”Varför är det så?”

I kommunerna i hela länet finns ett projekt som heter LÄSLUST som bedrivit utbildningar i kultur och som bekostats av allmänna arvsfonden. Således är detta ingen betungande utgift för kommunerna. Vi var också hyfsat många som gick denna utbildning i Oskarshamns kommun. Tyvärr är motståndet mot vår utövning,eller snarare ointresset i vår kommun, närmast monumental.

Varför är det så? På länsträffarna träffar man många som blir insläppta och gör ett med säkerhet väldigt gott jobb. Men i Oskarshamn möts man med ointresse. Varför? jag vill inte åldras i ett samhälle där endast kyrkorna är tillåtna ute på boendena.

Inte för att de i sak är våra motståndare på något sätt. Tvärtom så är de ju en slags kultur de också. Men i dagens samhälle är ju inte alla religiösa eller ens med i kyrkan. Varför är det det enda som kulturutbud som erbjuds de gamla?

Birgitta

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS