INSÄNDARE: Oskarshamn missar miljardprojekt

INSÄNDARE: Oskarshamn missar miljardprojekt

2022-05-13 Av av Oskarshamns-Nytt

Annons: Smålandshamnar

INSÄNDARE

Det står nu klart att det företag som under flera års tid har önskat att etablera sig i Oskarshamns kommun valt att inte göra det. De väljer nu att satsa utanför Ankarsrum i Västerviks kommun.

Samtidigt som jag är besviken över att satsningen inte blir i Oskarshamns kommun är jag tacksam för att Västerviks kommun och Linköpings stift tagit vara på möjligheten.

”Projektet handlar om en solcellspark och klimatneutral livsmedelsproduktion av lax och tomater. Det är en satsning som ligger helt rätt i tiden”

INGELA OTTOSSON (M)

Projektet handlar om en solcellspark och klimatneutral livsmedelsproduktion av lax och tomater. Det är en satsning som ligger helt rätt i tiden. Det har blivit än tydligare på sistone att vi behöver öka självförsörjningsgraden av livsmedel och det på ett hållbart sätt.

Samtal mellan Oskarshamns kommun och entreprenörerna har pågått under lång tid. Under förra året konkretiserades planerna alltmer och i augusti 2021 offentliggjorde företaget sitt koncept. Vi kunde läsa i Barometern-OT 14 augusti 2021 att ”Vi är redo att sätta spaden i marken. Det som behövs är ett ja från Oskarshamns kommun.”

”Oskarshamns kommun hade förtur”

INGELA OTTOSSON (M)

Oskarshamns kommun hade alltså förtur.

Från Moderaternas sida har vi varit tydliga med att vi är positiva till etableringen och har därför aktivt verkat för den. Vi anser att Oskarshamn har goda förutsättningar för etableringar. Det handlar om allt ifrån innovationsnätverk, kompetens, energiförsörjning, mark, industritradition och i just detta fall ”soltimmar”. Allt detta kan vi erbjuda.

”Om den politiska viljan inte finns blir det inte något”

INGELA OTTOSSON (M)

Men om den politiska viljan inte finns blir det inte något. Det räcker inte att säga att vi vill växa och att vi vill bli fler invånare, om man inte förstår vad som är grunden för välfärden, om man inte förstår att det är företagen som primärt genererar arbetstillfällen och därigenom skatteintäkter för vår gemensamma vård, skola och omsorg.

”För att vinna kampen om nyetableringar behöver Oskarshamn steppa upp ordentligt”

INGELA OTTOSSON (M)

För att vinna kampen om nyetableringar behöver Oskarshamn steppa upp ordentligt, det håller inte att dra etableringsfrågor i långbänk. Vi behöver vara aktiva för att vara attraktiva för nyetableringar.

Som tur är har Västervik tagit vara på möjligheten och arbetsmarknaden får ett tillskott med ett par hundra arbetstillfällen i vår region.

I september är det val och då hoppas jag att Du som väljare röstar för en politik i Oskarshamns kommun som möjliggör företagsetableringar och därmed större välfärd.

Ingela Ottosson

Fd kommunalråd för Moderaterna i Oskarshamns kommun

Ingela Ottosson (M). Arkivfoto: Peter A Rosén
Dela gärna artikeln: