Edit Content

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

ANNONS

Aktuellt

INSÄNDARE: ”Vad är oppositionsrådets egentliga uppgift?”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox

Varje fredag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

INSÄNDARE

Vad är oppositionsrådets egentliga uppgift?

Oppositionsrådets arvode ligger nästan i linje med kommunalrådens – men vad bidrar denne till i praktiken i Oskarshamns kommun?

Just nu sitter Ingemar Lennartsson (KD) på den högt avlönade posten.

Ingemar Lennartsson (KD) pratar på en pressträff i stadsparken i Oskarshamn
Oppositionsrådet Ingemar Lennartsson (KD). Foto: Peter A Rosén

När en politiker eller ett parti vill bidra till en förändring i sin kommun så skriver man ner ett förslag, det vill säga en motion.

Förslaget diskuteras sedan i den nämnd som förslaget passar in i, är politikerna överens om att förslaget är bra så skickas det till kommunfullmäktige.

Magkänsla?

För kännedom så kan vem som helst i kommunen skriva ett förslag som man ger till politikerna.

På fyra år har inte Ingemar skrivit ett enda förslag, så vad gör honom då lämpad som oppositionsråd?

Det kan kanske vara en magkänsla hos övriga politiker att han passar för rollen.

Vad är nu då resultatet vi kan se efter en tid som oppositionsråd?

”Tystnaden förbryllar”

ROBIN HAGSTRÖM

Oskarshamns kommun har genomgått flertalet uppmärksammade skandaler, inte minst i den nämnd som han tidigare suttit i, som exempelvis programmet Uppdrag granskning uppmärksammat under tiden som Ingemar satt i socialnämnden.

Den nämnd som Ingmar suttit med i ansvarar för den mest kritiska nämnden ekonomiskt sett i Kalmar län.

Personligen förväntade jag mig att det första Ingmar skulle göra var att ge sina synpunkter på det kritiska läget i förvaltningen.

Tystnaden förbryllar, Ingmar har ju nu nästan en riksdagslön för att belysa saker som han sett och inte är nöjd med, men ingenting hör man. Varför inte?

Nöjd med allt?

Troligen för att Ingemar är nöjd med allt, ska han då ens vara politiker?

Under hans tid som oppositionsråd har väldigt många saker hänt i samhället, allt från mord till överfulla återvinningsstationer, hur många förslag har vi sett från Ingemar för att göra Oskarshamn bättre? Inga.

Vad har Ingmar gjort för att medverka till att förbättra Oskarshamns kommun? Inget.

Han har en lön som bara är några procent lägre än riksdagsarvodet och när väl Hyresgästföreningen har en dag på året då de träffar medlemmar, så äter Ingemar hellre middag med sin familj i stället för att samla kunskap.

Ingmar bemötte kritiken med att han kommer att synas på marknader framöver, men om han kommer att vara där själv eller som pappfigur framkommer inte.

Varför?

Varför skall invånarna i Oskarshamn prata med oppositionsrådet som aldrig lägger några förslag?

Är hans höga arvode avsett för att invånare i kommunen skall kunna prata politik med honom?

Det ska erkännas att jag inte hade några höga tankar när det stod klart att Ingemar skulle ta över som kommunens oppositionsråd, men jag anser att jag har gett honom chansen att visa att mina fördomar var fel.

Besvikelsen över vad mina skattepengar går till har växt sig starkare, jag ser gärna att politikerna överväger om rollen som oppositionsråd i Oskarshamn ens ska vara avlönad.

Är det så att kommuninvånare känner en sorg över att spara knappt 60 000 kronor i månaden för att kallprata politik med en trevlig man, så erbjuder jag mig att kallprata politik med vem som helst i kommunen, helt gratis (här kan du läsa en artikel om hur mycket politikerna i Oskarshamns kommun tjänar).

Robin Hagström

Ingemar Lennartsson har skrivit motioner – och han har även reagerat på situationen inom äldreomsorgen (redaktionens anmärkning). Läs de aktuella artiklarna här.

Foto: Freepik (översta bilden)

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS