Insändare: ”Vi vill inte komma hem till Sverige och smittas”

Insändare: ”Vi vill inte komma hem till Sverige och smittas”

2020-06-19 Av av Oskarshamns-Nytt


Dela gärna artikeln:

INSÄNDARE

Här kommer en liten midsommarhälsning från oss som är kvar i Spanien, eftersom det fortfarande inte går några flyg hem till Sverige. Jag hörde att några svenskar har fått flygbiljetter till den 7 juli. Men de har ombokats en mängd gånger och jag tror inte för mycket på det nu heller”, skriver Ulla Sandberg, från Oskarshamn, i ett e-postmeddelande till Oskarshamns-Nytt.

”Vi har det bra och de flesta restriktionerna har släppts. Nu är det munskydd och avstånd som gäller. För övrigt lever vi som vanligt. Vi stannar kvar ännu några månader, för vi vill inte komma hem till Sverige och smittas”, skriver Ulla Sandberg, som skickar med sitt senaste blogginlägg till vår insändaravdelning:

”Hur midsommarfirandet brukar vara i Sverige vet de flesta av oss. Vi vet i alla fall hur vi själva brukar fira vår midsommar. Som barn brukade jag dansa kring midsommarstången. När barnen var små så brukade vi ha en egen midsommarstång i trädgården. En midsommar lärde jag några jugoslaver att dansa små grodorna. Några midsomrar dukade vi upp långbord i en lada. Många midsomrar har vi kastat kubb. Ibland har det regnat. Men … stående ingredienser har varit: sill, potatis, gräslök, gräddfil och jordgubbstårta.

”Annorlunda”

I år är det annorlunda. Vi befinner oss i Spanien pga oronaviruset.  Det blir sill, Jansons, ägg, köttbullar och prinskorv. Jag läser om hur midsommar firas i Spanien:

”Midsommarafton här i Spanien är den gamla svenska dvs. 23 juni, ett datum som lever kvar även i Danmark och Norge. Sverige och Finland har ju som bekant flyttat midsommaraftonen till fredagen som infaller mellan 19 juni-25 juni. Det gjordes i Sverige 1953 och i Finland 1955. I år firas den svenska midsommaraftonen fredagen den 19 juni, så här i Spanien har vi Spaniensvenskar förmånen att fira två midsommaraftnar i rad.

Spaniens stränder kommer under lördagskvällen den 23 juni att fyllas med tusentals brasor till firandet av San Juan. Traditionen handlar om att de som firar San Juan ska rena sig från onda andar genom eld och vatten. Det är en upplevelse att vara med och gå baklänges ut i vattnet kl 24.00, tillsammans med tusentals andra människor på stranden. Många tappar sedan upp havsvatten på flaska för att ta med hem och stänka i hörnen (heligt vatten). ”

Stängda stränder

Det är så som San Juan brukar firas. Men i år blir det annorlunda pga viruset iallafall i vår kommun. Den kommunala sidan som publicerades onsdagen den 17 juni följande:

  • Stränderna kommer att vara stängda från den 23 juni till 9:00 den 24 juni kl. 07.00, vilket förbjuder vistelse där under dessa tider.
  • Säkerhetsavstånd på minst två meter, både i vattnet och på den torra ytan. Detta avstånd behöver inte hållas mellan medlemmar i samma familj.
  • Om du inte kan säkerställa upprätthållandet avståndet måste du använda en mask, alltid med hänsyn till tillämpliga regler och deras eventuella ändringar.
  • Installation av tält eller någon annan typ av traditionella monterbara anläggningar är förbjuden såväl som campingen, oavsett varaktighet.
  • Användning av gascylindrar, brandfarliga vätskor, elda, laga mat eller grilla är förbjudet.

Igår var vi nere på stranden. En del människor solade och badade men på behörigt avstånd.

Ulla Sandberg

FOTO: FREEPIK