Inte realistiskt att ersätta flyg med tåg för klimatet

Inte realistiskt att ersätta flyg med tåg för klimatet

2023-01-30 Av av Oskarshamns-Nytt

ANNONS: Kommunfullmäktige i Oskarshamn 12 juni 2023

INFRASTRUKTUR

Ofta hörs det i klimatdebatten att man bör ta tåget i stället för flyget när vi skall ut och resa. För korta sträckor är detta ett utmärkt alternativ men på längre sträckor är det orealistiskt skriver Svenska Resebranschföreningen SRF i en debattartikel i dagens GP.

Nästan dagligen kommer det rapporter om problem inom svenska järnvägssektorn. Stor statlig inblandning samt försummat underhåll har resulterat i förseningar, kaos i samband med bokning och flaskhalsar i infrastrukturen. Situationen är inte bättre i Europa. Kontinentens järnvägar präglas av regleringar och nationell protektionism.

– Det är många som menar att vi alla skulle ta tåget istället för flyget. Vår uppfattning är att det på längre distanser inte är realistiskt. Att boka tåg genom flera länder i Europa är ytterst svårt då det saknas standarder och enhetliga biljettsystem, säger Didrik von Seth, generalsekreterare för SRF.

Tåg vid Berga Station
Järnvägssektorn har dagliga problem. Försummat underhåll har bland annat resulterat i förseningar och flaskhalsar i infrastrukturen. I Europa är det än värre enligt SRF. Foto: Region Kalmar län

Omöjliggör samordning

I Europa finns det inte som inom flyget ett enhetligt trafikledningssystem. När man passerar en landsgräns måste man byta lokförare då trafikledning sker på de lokala språken. Varje stat inom EU värnar om sina statliga järnvägsbolag vilken omöjliggör samordning.

– Det är dags att vi inser att tåget inte är alternativ till flyg förutom på kortare sträckor. Att t.ex. ta tåget till Bryssel för några möten tar större delen av en vecka. För den som vill tillbringa ett veckoslut i Paris är det helt enkelt orealistiskt att ta tåget, säger Didrik von Seth.

Foto: Freepik

Dela gärna artikeln med dina vänner: