Internationella kvinnodagen: Vårdens hjältar hyllas med blomsterprakt

Internationella kvinnodagen: Vårdens hjältar hyllas med blomsterprakt

2021-03-08 Av av Annicka Gunnarsson

SVERIGE

I samband med Internationella kvinnodagen den 8 mars hyllar blomsterhandlaren Interflora vårdens hjältar med kampanjen The Power of Flower. 2021 uppmärksammas den kvinnodominerade vård- och omsorgssektorn som varje dag tar kampen mot pandemin.

I samband med internationella kvinnodagen vill blomsterhandlaren Interflora lyfta vård- och omsorgssektorn där åtta av tio anställda är kvinnor.

Detta görs genom att dekorera kvinnliga statyer runt om i landet samt genom porträttutställningen Covid-19 Fighter av fotografen Henrik Folkesson. Utställningen visar porträtt av personal på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge som tillsammans med hundratusentals vårdanställda runt om i landet skänker hopp och räddar liv. 

Hyllning av kvinnliga vårdhjältar

– ”I flera år har vi använt kraften i våra produkter och duktiga florister för att hylla kvinnan och rikta ljuset mot den ojämlikhet som finns i det offentliga rummet, där endast tio procent av alla statyer är uppkallade efter kvinnor. Det påverkar vår världsbild, inte minst våra barns.”

”I hela landet har vi blomsterdekorerat alla kvinnliga statyer. Det gör vi även i år. Vi vill också rikta ljuset mot alla hjältar inom vården denna prövande tid. Varje dag, varje natt och med risk för att själva smittas, står de vid vår sida när vi som mest behöver dem. Det här är vårt ödmjuka tack och vår hyllning”, säger Louisa Blomstrand, marknads- och e-handelschef på Interflora. 

”Det här är vårt ödmjuka tack och vår hyllning”

Louisa Blomstrand, Interflora

Blomsterprakt i offentliga rummet

Florister runt om i landet har i kampanjen The Power of Flower smyckat kvinnliga statyer såsom Astrid Lindgren på Junibacken (bilden ovan), Jenny Lind, Margareta Krook, Fredrika Bremer, Amalia Eriksson, Birgit Nilsson, Cajsa Warg, Greta Garbo, Selma Lagerlöf, Ingrid Bergman med flera.

Astrid Lindgrens staty i Vimmerby smyckad med blommor. Foto: Interflora
Jenny Linds blomsterprydda kjol i Djurgårdsbrunnsviken Stockholm. Foto: Interflora
Margareta Krooks staty utanför Dramaten i Stockholm. Foto: Interflora

Foto: Interflora

Dela gärna artikeln: