Edit Content

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

”Jag förstår inte varför Oskarshamns kommun göder dem med onyttigt fika”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox

Varje fredag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

OSKARSHAMN

En orolig läsare har hört av sig till vår tidning.

Hon berättar att hon är anhörig till en person inom Daglig verksamhet och sysselsättning inom omsorgen för personer med funktionsnedsättning.

– Jag förstår inte varför Oskarshamns kommun göder dem med onyttigt fika varje dag. Hur kan detta tillåtas? Med tanke på att det är ohälsosamt att gå upp i vikt, säger hon.

Att dagligen servera muffins och bullar, och andra onyttigheter, under fikastunderna är kontraproduktivt, understryker läsaren ifråga.

”Riskerar att bli sjuka”

– Jag förstår att de gör det här för att vara snälla. Men det är missriktad välvilja. Är man redan kraftig, så ska man inte gå upp ännu mer i vikt. Vi talar om personer som redan har ett handikapp. Göder man dem med fett och socker, så går de inte bara upp i vikt – de riskerar även att bli sjuka längre fram i livet.

– Jag tänker exempelvis på diabetes och cancer. Den dagliga verksamheten borde istället servera grönsakstallrikar och vegetariska alternativ. Kommunen tar ansvar för kosthållningen inom skolan och äldreomsorgen – då måste de även ta ansvar för utbudet inom den dagliga verksamheten.

– Givetvis kan det vara okej att äta en bulle till fikat en gång i veckan – men inte fem dagar i veckan, säger läsaren.

Oskarshamns-Nytt ringer upp Kotaiba Kholi, som är enhetschef för verksamheten.

Får välja själva

– Vi utgår ifrån att det är vuxna personer med funktionsvariationer och vi serverar olika alternativ. Vi serverar exempelvis frukt, bakelser, bröd och knäckebröd. Men det finns alltid hälsosamma alternativ vid alla fikatillfällen. De har dock rätt att själva välja vad de ska äta, säger han.

– Det här är deras arbetsplats och vi stöttar dem. Men vi följer också vad den ansvariga sjuksköterskan har rekommenderat oss att göra. Deltagarna promenerar dagligen. Och vi är med och stöttar dem i det. Friska deltagare presterar bättre.

– Fikapauserna är viktiga för den sociala samvaron. Men jag tycker att det är bra att en person har hört av sig och frågat om detta. Det är bra att man är mån om deltagarnas hälsa. Det väcker tankar hos oss. Kanske behöver vi tänka om och vara mer vaksamma på frågan, säger Kotaiba Kholi.

TEXT & FOTO

PETER A ROSÉN

peter@oskarshamns-nytt.se

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS