”Jag tror inte att vi har varit med om något liknande i Småland tidigare”

”Jag tror inte att vi har varit med om något liknande i Småland tidigare”

2020-09-14 0 av Peter A RosénOSKARSHAMN

– Jag tror inte att vi har varit med om något liknande i Småland tidigare – om det nu stämmer.

Det säger Magnus Appelberg, som är domaransvarig inom Smålands Fotbollförbund, till Oskarshamns-Nytt när vi ställer frågor om Habib Askar-ärendet på måndagen.

Magnus Appelberg berättar att BOIF skickade in en anmälan på måndagsförmiddagen, där Habib Askar pekas ut som en obehörig spelare i Krokstorps IF (under matchen mot BOIF på söndagen).

Enligt den preliminära planeringen ska ärendet tas upp i Smålands Fotbollförbunds disciplinnämnd nästa onsdag, den 23 september. Krokstorps IF får därmed drygt en vecka på sig att skicka in ett yttrande.

”Utredningen påbörjas idag”

– Utredningen påbörjas idag. Vi kommer, bland annat, att prata med spelaren som ska ha känt igen den aktuella spelaren på planen. Där börjar vi. Även flera andra närvarande personer ska ha undrat varför han var med i Krokstorp. Vi kommer att prata med dem.

– En spelare kan bli avstängd under utredningens gång – men jag tror inte att det blir aktuellt i det här fallet. Tredjeparten, Oskarshamns AIK, måste ju få en möjlighet att säga sitt också.

Ord står mot ord. Hur gör ni då?

– Det är svårt. Men det är anmälaren (BOIF i det här fallet) som är ansvarig för bevisningen. De ska skicka in uppgifter, och eventuella fotografier och filmer, som intygar att detta stämmer. Vi får se vart det leder.

Kan en spelare bli suspenderad om det visar sig att han har spelat för en annan klubb?

– Ja, det kan han bli. Det kan bli tal om både böter och avstängning i två-tre matcher. Även klubben (Krokstorps IF i det här fallet) kan få böter.

15-20 fall per år

Visar det sig att Habib Askar har gjort fel, så ändras dessutom slutresultatet mellan BOIF och Krokstorps IF (1–1) till en BOIF-vinst med 3–0.

Hur vanligt är det med den här typen av ärenden?

– Under en säsong brukar vi ha mellan 15 och 20 fall. Och nästan alla blir fällda. Men jag tror inte att vi har varit med om något liknande i Småland tidigare. Det vanliga i de här fallen är ju att man har spelat för två föreningar i samma serie. Men jag har aldrig varit med om något fall där en division 1-spelare har spelat i division 6, säger Magnus Appelberg.

TEXT & FOTO

PETER A ROSÉN

peter@oskarshamns-nytt.se