Jan Johansson (SD) om skamfläcken i centrala Oskarshamn: ”Rena katastrofen”

Jan Johansson (SD) om skamfläcken i centrala Oskarshamn: ”Rena katastrofen”

2021-02-11 0 av Peter A Rosén
 

OSKARSHAMN

Under måndagskvällens digitala fullmäktigemöte i Oskarshamn behandlades en interpellation som Jan Johansson (SD) hade ställt till kommunalrådet Andreas Erlandsson (S).

Den handlar om den Q-märkta byggnaden vid Coop, mitt inne i centrum.

– Det gäller inte bara fasaden utan hela byggnaden och tomten. Jag håller med Andreas Erlandsson om att kommunen har gjort ett bra arbete i centrum – med två använda torg och två fina väggmålningar, som har blivit mycket populära. Däremot är tomten vid Coop, och byggnaderna som står där, rena katastrofen, anser jag. Och det är jag inte ensam om. Det är många som tycker det, sa Jan Johansson.

”Ingen städning, ingen gräsklippning, ingen målning. Man har inte gjort något där på tiders tider”

JAN JOHANSSON (SD)

Han fortsatte:

– Ingen städning, ingen gräsklippning, ingen målning. Man har inte gjort något där på tiders tider. Jag har som privatperson skrivit ett antal insändare i ämnet. I den senaste insändaren skrev jag att jag funderar på att göra en polisanmälan mot Coop för nedskräpning. Jag har inte bestämt mig än. Men det kan bli så.

”Bedrövligt”

– Det här är bedrövligt – det måste du hålla med om, Andreas. Jag blir besviken om du inte säger att det är bedrövligt att se den tomten, mitt inne i centrum.

Andreas Erlandsson svarade så här:

– Jag håller med dig, Janne, det är ingen vacker syn. Det förhöjer inte stadsbilden på något vis. Det är som så att i detaljplanen är ju den här Q-märkt – och det innebär ett visst skydd. Det innebär att man inte får göra precis vad man vill. Utan måste man hålla sig inom ett visst regelverk.

”Ser samma sak”

– Jag har haft ett flertal samtal med Coop – både innan den här interpellationen kom och efteråt. Det gäller att kombinera deras intresse, men ändå ta vara på värdena i fastigheterna. Det är inte så många dagar sedan vi hade det senaste mötet. Ska jag hoppas och tro, så finns det ett ärende hos samhällsbyggnadskontoret inom en snar framtid. Man ska kunna göra vissa anpassningar av den här verksamheten, så att det inte blir en skamfläck i vår stadsbild.

– Vi ser samma sak, Janne. Jag tycker att vi har konstruktiva samtal med Coop.

Oppositionsrådet Mathias Karlsson (L) sa så här:

– Jag kan inte annat än att hålla med om att det är en skamfläck. Helt klart. Jag kommer ihåg när vi stod i kommunfullmäktige och diskuterade rivningen av Trekanten, där man byggde ut Coop så småningom. Då hade vi diskussioner och man försäkrade sig om att man skulle ta tillvara på det här huset och att det skulle rustas upp och vara en liten trädgård – en grön fläck – i all den asfalt som anlades runtomkring.

”Nu har man haft diskussioner om att man skulle vilja riva den här byggnaden. Jag tycker att det är väldigt viktigt att bevara den känslan som har varit och att vi rustar upp den”

MATHIAS KARLSSON (L), OPPOSITIONSRÅD I OSKARSHAMNS KOMMUN

– Och Coop var verkligen med på detta. Man höll med om att det var en viktig del. De hade själva köpt Trekanten, som sedan revs, men som i sig var värt att bevara. Det fanns möjligheter att göra saker där. Nu blev det en utbyggnation, som också var väldigt bra. Vi enades om att vi skulle göra det på de här premisserna och man Q-märkte byggnaden.

– Nu har man haft diskussioner om att man skulle vilja riva den här byggnaden. Jag tycker att det är väldigt viktigt att bevara den känslan som har varit och att vi rustar upp den. Det är inte okej att det ser ut som det gör nu. Samhällsbyggnadsnämnden har ett ansvar att se till att det faktiskt är en viss nivå – och att det inte förfaller som det gör nu. Det är en riktig skamfläck och det är viktigt att vi gör något. Det låter lovande att något är på gång.

Jan Johansson avslutade diskussionen:

– Jag vill tacka Andreas. Vi har en samsyn i frågan.

FOTO

PETER A ROSÉN