Jimmy Loord (KD): ”Usla tillgänglighetssiffror”

Jimmy Loord (KD): ”Usla tillgänglighetssiffror”

2021-10-11 Av av Oskarshamns-Nytt

LÄNET

– Det är en nöjd Länsunion som idag presenterar sin budget. Min analys är att man är för nöjda och det är oroväckande eftersom det är första mandatperioden de styr tillsammans.

– Det saknas politiska reformer, det saknas ordentliga satsningar och frågan är vad man egentligen vill? Budgetförslaget är till stora delar en ren tjänstemannaprodukt. Det enda utrymmet politiken tar sig är när det kommer till utredningsuppdrag. Det har man några stycken. Jag blir aningens modfälld när jag läser budgeten. Inte över det som står utan över det som inte finns med, säger regionrådet Jimmy Loord (KD).

”Tyvärr är våra invånare de stora förlorarna med en sådan politik”

JIMMY LOORD (KD)

– Det första är de äldres vård och hälsa. Vi har en alltmer åldrande befolkning och vi lever längre. Detta ställer redan nu krav på hälso- och sjukvården och högre krav kommer ställas. Jag hittar inga konkreta förslag på hur vi ska förbättra och stärka vården för våra äldre i Länsunionens förslag till budget. Det återfinns i budgeten några fina formuleringar men inga skarpa politiska förslag. Äldre personer som har stora behov av sjukvård eller omsorg får ofta inte den vård man behöver. Med Länsunionens förslag till budget lär det tyvärr fortsätta förbli på det viset, konstaterar Loord.  

”Inte acceptabelt”

– 1177 vårdguiden på telefon har under lång tid dragits med usla tillgänglighetssiffror. I stort sett varje regionstyrelse har jag personligen lyft problematiken och efterfrågat åtgärder. Vi har en situation där våra invånare inte längre har förtroende för 1177 och vi har exempel på där invånare i stället ringer direkt till ambulansen för att få svar snabbare. Det är inte acceptabelt att man låter en verksamhet dras med så låg tillgänglighet. Nu säger Länsunionen i budgeten att man vill analysera frågan. Jag menar att man borde haft ganska lång tid på sig att analysera. I stället för att agera så drar man frågan i politisk långbänk och tyvärr är våra invånare de stora förlorarna med en sådan politik, avslutar Jimmy Loord.

Foto: Region Kalmar län

Dela gärna artikeln: