Jordbruksverket höjer säkerhetsnivån då det finns hög risk för fågelinfluensa

Jordbruksverket höjer säkerhetsnivån då det finns hög risk för fågelinfluensa

2021-11-05 Av av Oskarshamns-Nytt

LÄNET

Jordbruksverket har valt att höja säkerhetsnivån då det finns en hög risk att våra fåglar och fjäderfän kan smittas av fågelinfluensa. För dig som har fåglar är det viktigt att hålla koll på vilka regler som gäller beroende på om du säljer kött, ägg eller andra produkter.

Jordbruksverket höjer nu säkerhetsnivån mot fågelinfluensa i Sverige eftersom det finns en hög risk att våra fåglar och fjäderfän kan smittas av fågelinfluensa. Vilka regler som gäller beror på om du säljer kött, ägg eller andra produkter. Om du använder kött och ägg för ditt eget hushåll eller om du har fåglar för utställning och sällskap.

Regler för dig med fåglar

När du säljer ägg, kött, kycklingar eller andra produkter gäller följande:

  • De ska hållas inomhus och får inte gå ut i någon form av inhägnad.
  • Du ska ha koll på hur de mår, för att tidigt upptäcka misstänkta fall.
  • Ankor, gäss och strutsfåglar får vara i inhägnade områden, men deras mat och vatten måste finnas inomhus. Du får ha deras badvatten i inhägnaden, men bara om du kan skydda det från vilda and- och vadarfåglar.

När du inte säljer till andra, använder kött och ägg för eget hushåll eller har fåglar för tävling, uppfödning eller sällskap gäller följande:

  • De får inte gå fritt ute.
  • De får vara i inhägnade områden, om du kan hindra vilda fåglar att direkt eller indirekt komma i kontakt med djuren. Det innebär att inhägnaden behöver ha något slags tak och att stängslet ska vara så högt att djuren inte kan ta sig över.
  • Du ska bara ge dem vatten och mat inomhus.
  • Det är okej att flytta fåglar och fjäderfän om djuren är friska. Du får även flytta inhägnaden om det inte finns någon risk att de blir smittade av andra djur.

Fjäderfän eller fåglar ska registreras

Har du fjäderfän eller andra fåglar behöver du registrera platsen där de finns till Jordbruksverket. Det gäller oavsett hur många djur du har och oavsett varför du har dem. Det gäller alla fåglar och fjäderfän med undantag för fåglar du har som sällskapsdjur i hushållet, till exempel kanariefåglar.

En av anledningarna varför du ska registrera dina djur och var de finns är att det ska gå snabbare och enklare för Jordbruksverket att spåra vilka djur som finns området där ett sjukdomsutbrott sker. Som exempelvis det stora utbrottet av fågelinfluensa utanför Mönsterås i våras.

Foto: Freepik

Dela gärna artikeln: