Julbordet dyrare i år: Favoriter som apelsiner, lax och sill har ökat mest i pris

Julbordet dyrare i år: Favoriter som apelsiner, lax och sill har ökat mest i pris

2022-12-07 Av av Annicka GunnarssonLIVSMEDEL

Flera vanliga inslag på svenska julbord har stigit mer i pris än den generella prisutvecklingen på livsmedel under 2022. En del julmat brukar dessutom öka i pris i december enligt statistik från SCB.

Det finns ingen exakt definition av vad som är julmat. Men SCB har tittat närmare på ett antal produkter som ingår på mångas julbord.

– Mycket på det julbord vi har satt ihop har under 2022 ökat mer i pris än den generella prisutvecklingen för livsmedel, som i sin tur utvecklats snabbare än inflationen, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB.

– Apelsiner, gravad och rökt lax samt sill är de produkter som stigit mest i pris. Apelsiner har blivit nästan dubbelt så dyra under året.

Priset på livsmedel har ökat med 17 procent

Priserna på gravad och rökt lax har sedan december 2021 stigit med 35,5 procent medan priset på sillkonserver stigit med 28,7 procent.

– Det som stigit minst i pris är choklad, nötter och torkad frukt och griskött, säger Carl Mårtensson.

Under 2022 har det generella priset på livsmedel stigit med 17 procent. Samtidigt har den generella prisutvecklingen på konsumtionsvaror och tjänster i Sverige stigit med 9 procent.

Prisutvecklingen 2022 (till och med oktober)*

ProduktgruppPrisförändring
Apelsiner97,8%
Gravad/rökt laxfisk35,5%
Sillkonserver28,7%
Ägg24,8%
Färsk lax23,5%
Potatis9,7%
Konfektyr (godis)9,0%
Choklad8,1%
Nötter och torkad frukt7,9%
Griskött7,0%
Livsmedel17,0%
KPI9,0%

* Beräknat genom att jämföra prisnivån i december 2021 med prisnivån i oktober 2022.

Sillen åker bergochdalbana

Sett ett tiotal år tillbaka har priserna på julbordsmaten stigit relativt stabilt. Men över ett år kan de variera kraftigt. Sillen är exempelvis en vara som ofta åker bergochdalbana i Konsumentprisindex. Prisfallen kommer i regel vid olika högtider.

– Sill, choklad och gravad och rökt lax brukar bli billigare i december medan priset på griskött och annat godis än choklad brukar gå upp. De senaste åren har priserna på griskött och godis höjts lagom till jul och sedan sänkts i januari, säger Carl Mårtensson.

En tom kundvagn i en butik
I år får hushållen mindre julmat i kundvagnen. Apelsiner är nästintill dubbelt så dyra jämfört med förra året. Foto: Freepik

FAKTA / KONSUMENTPRISINDEX

Konsumentprisindex (KPI) mäter den genomsnittliga prisutvecklingen för hela den privata inhemska konsumtionen i Sverige. Priserna som mäts är de som konsumenterna faktiskt betalar. Prisutvecklingen under 2022 har räknats ut genom att jämföra KPI för december 2021 med KPI för oktober 2022.

Arkivfoto: LRF (överst)

Dela gärna artikeln med dina vänner:

Annonsera digitalt lokalt