Juniorvärldsmästaren är klar för Västervik Speedway

Juniorvärldsmästaren är klar för Västervik Speedway

2020-11-04 Av av Conny Blomander

VÄSTERVIK

Västervik Speedway lyckades fånga den jagade juniorvärldsmästaren, 21-årige Jaimon Lidsey från Australien. Jaimon är klubbens första nyförvärv 2021.

– Vi är mycket nöjda över att vi lyckades knyta Lidsey till oss, säger Västervik Speedways sportchef, Morgan Andersson (till höger på bilden).

Västervik har redan sex förare kvar sedan den gånga säsongen och som har kontrakt även 2021.

– Att knyta till oss Jaimon går helt i vår riktning för att jobba långsiktigt och vi får nu in ytterligare en toppförare vid ung ålder som jag hoppas vi får glädje av under många år framöver. Säsongen han gjorde i Polen var utan tvekan något utöver det vanliga och jag har bara hört lovord om Jaimon.

”Extra skönt”

– Jag vet också att det var fler klubbar som visade intresse så då känns det extra skönt att han valde Västervik Speedway, Morgan Andersson.

Jaimon tog ett stort steg i sin karriär under den gångna säsongen och lyckades även genomföra sin största målsättning, att bli juniorvärldsmästare i tjeckiska Pardubice.

Han har tillhört regerande polska mästarna, Unia Leszno, sedan 2018. Jaimons mentor, Leigh Adams, hjälpte till med den kontakten då han själv under sin karriär blev en stor ikon i klubben.

”Bara goda saker”

Både Jaimon och Leigh kommer från Mildura i Australien. Jaimon har tävlat i deras polska samarbetslag Rawicz tills chansen dök upp tidigt under säsongen i Unia Leszno. Första året för Jaimon i Extraliga blev en stor succé och han landade på 1,787 i snitt per heat och bidrog stort till att Leszno kunde lägga sin 4:e raka polska lagtitel till handlingarna. Jaimon har även erfarenheten från Engelska ligan där han representerade Belle Vue under 2019 men tyvärr uteblev körningarna där under året på grund av pandemin.

– Jag ser verkligen fram emot mitt första år i Bauhaus-Ligan och är mycket tacksam över att Västervik valde att satsa på mig. Alla jag har pratat med, speciellt mina landsmän som har eller haft anknytning till Västervik har bara goda saker att säga om klubben, säger Jaimon Lidsey.

Jaimon får ingångsnittet 1,250 baserat på hans engelska snitt från 2019.

Övriga förare under kontrakt 2021:

Jason Doyle 1,865

Jack Holder 1,771

Viktor Kulakov 1,556

Linus Sundström 1,192

Anton Karlsson 0,500

Noel Wahlqvist 0,500

De nya reglerna för elitserien 2021 är också spikade och ser i korthet ut så här;

 • Trupperna består av max 8 förare med snitt över 0,5
 • Trupperna ska vara registrerad senast 28/2
 • 4 transferkort får användas från 15/4 tills laget kört 75% av grundserien
 • Utländsk förare ska ha kört minst två grundseriematcher för att få delta i slutspel
 • 6-förarschema med minst två svenska förare på plats 1–6 och en frivillig 7: a, där förare 6 och 7 ska vara svenska med max 1,0 i ingångssnitt
 • Justering av schemat så att alla förare startar på alla startbanor och med fasta startspår och hjälmfärger även i nomineringsheaten
 • Toppning vid minst 8 poängs underläge till och med heat 14
 • Snitten är fortsatt frysta från säsongen 2019.
 • Taksnitt på 10,250 räknas på förare 1–6. Golvsnitt tillämpas inte
 • Sex lag går till slutspel
 • Ligan är stängd för nedflyttning på sportsliga skäl till säsongen 2022.

TEXT

CONNY BLOMANDER

conny@oskarshamns-nytt.se

FOTO

PIERRE STJERNFELDT

Dela gärna artikeln: