Edit Content

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Juristen svarar på läsares frågor om enskild egendom

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox

Varje fredag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

FRÅGA JURISTEN

Varje vecka svarar Julia Engström på Ludvig & Co på läsarnas juridiska frågor. Har du också en fråga? Skicka den gärna till Julia. E-postadresser hittar du längre ner på sidan.


Jag och min man är gifta sedan några år tillbaka och har nu tänkt bygga hus. Tomten har han fått i gåva som enskild egendom. Till huset kommer vi ta en del gemensamma lån men vi kommer även använda pengar som vi ärvt. En avlägsen släkting hade testamenterat en del pengar till min man och jag ärvde en del efter mina föräldrar. Det vi undrar är framförallt hur det blir om vi skulle separera. Vår bank rådde oss att kontakta en jurist.

Tack för er fråga! Det var ett bra råd från er bank!

Situationen blir ganska intressant och invecklad, juridiskt. Marken är enskild egendom och kommer även vara det efteråt. Eftersom din man äger marken men ni båda ska äga huset kommer huset, dock inte fastigheten (marken), att vara gemensam egendom (giftorättsgods). Huset blir inte en del av fastigheten utan separat, lös, egendom.

Om huset bara finansierats med enskild egendom och lån kan hela huset anses utgöra enskild egendom. Har det finansierats med giftorättsgods och lån är huset giftorättsgods. Har det finansierats med enskild egendom, giftorättsgods och lån blir det mer komplicerat. Det enklaste är att man upprättar ett äktenskapsförord för att det ska bli tydligt vad som gäller.

Om huset blir giftorättsgods innebär det att huset men inte marken skulle ingå i bodelning mellan er. Det innebär att du, vid en separation, skulle kunna komma att erhålla huset genom bodelning medan din (ex)make skulle fortsätta att äga marken det står på.

Med anledning av ovanstående är min rekommendation därför densamma som bankens; boka in ett möte med en jurist som går igenom Er situation med Er.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS