Juristen: ”Viktigt att ni har en skriftlig överenskommelse om vad som ska gälla”

Juristen: ”Viktigt att ni har en skriftlig överenskommelse om vad som ska gälla”

2020-12-15 0 av Fråga JuristenFRÅGA JURISTEN

Julia Engström på Ludvig & Co i Oskarshamn svarar på en läsarfråga. Denna vecka handlar det om hur man som sambor kan gå tillväga när den ena äger huset som båda bor i.


Hej! Jag och min sambo träffades för snart två år sedan. Han bodde då ensam i ett hus som han står som ensam ägare till. Ett halvår senare flyttade jag in i huset och där bor vi idag. Nu vill jag gå in med en del pengar i huset för att renovera och rusta upp källaren. Hur ska vi gå tillväga?

Tack för din fråga!

Eftersom din sambo bodde i huset när ni träffades innebär det att det inte är en samboegendom, det vill säga en egendom som ni förvärvat tillsammans under samboförhållandet.

Om du vill gå in med pengar i huset är det viktigt att ni har en skriftlig överenskommelse om vad som ska gälla.

Julia Engström, Ludvig & Co

Om han också står som ensam ägare till huset är det också han som får alla pengar vid en eventuell försäljning, och om ni skulle gå skilda vägar är det du som kommer att behöva flytta. Om du vill gå in med pengar i huset är det viktigt att ni har en skriftlig överenskommelse om vad som ska gälla. Det finns lite olika alternativ.

Första alternativet innebär att du köper in dig i huset till marknadsvärde. Enklast är om man anlitar en mäklare som värderar huset och så köper du in dig i huset för halva värdet. Här är det viktigt att vara medveten om att det tillkommer beskattning för både dig och din sambo, stämpelskatt och kapitalvinstbeskattning.

Det andra alternativet innebär att din sambo ger halva fastigheten till dig i gåva. Då blir det ingen beskattning, men Lantmäteriet tar ut en avgift på 825 kr för lagfartsansökan. Det tredje alternativet innebär att ni skriver ett avtal (en revers) att du går in i huset med en viss summa pengar och att du vid eventuell separation eller försäljning av huset ska ha tillbaka de pengarna.

Sammanfattningsvis finns det en hel del för er att fundera på. I och med att ni är sambos finns det mer man behöver tänka på än om man är gifta. Ni är varmt välkomna till mig för ytterligare rådgivning i just ert ärende.

Lycka till!


Fråga Juristen

Skicka dina frågor till:

juristen@oskarshamns-nytt.se

Jag heter Julia Engström och jobbar som jurist på Ludvig & Co, främst i Oskarshamn och Mönsterås. Uppvuxen i Oskarshamn och har nu flyttat tillbaka efter studietiden i Linköping. Fritiden spenderas till största del med hunden Nessa. Som jurist på Ludvig & Co har jag kompetens samt förståelse för din situation – oavsett om det gäller privata ärenden, avtal för företaget eller frågor kring fastigheten.

FOTO

CT FOTO/LUDVIG & CO