Branden i Kristdala: Räddningstjänsten är klar på platsen

Branden i Kristdala: Räddningstjänsten är klar på platsen

2021-09-26 Av av Peter A Rosén

KRISTDALA

Vid 11.25-tiden på söndagsförmiddagen kom det in ett larm om en brand i ett hus på Storgatan i Kristdala.

Johan Woxö – inre befäl vid räddningstjänsten i kommunerna Oskarshamn, Mönsterås och Högsby – berättar att det rörde sig om rökutveckling från bjälklaget, med utgångspunkt från skorstenen, mellan två våningar i en tvåvåningsvilla.

– Vi har lokaliserat en referenspunkt. Vi tar ut en yta som det är förhöjd temperatur på – och sedan börjar vi borra och jobba med dimspik. Vi har fått effekt på det – temperaturen har sjunkit med fem grader på det aktuella stället, vilket betyder att vi träffar rätt. Det är på väg åt rätt håll, säger han vid 12.50-tiden.

– Vi har utrymt fastigheten. De får inte gå in i den just nu, när vi jobbar. Men vi är ganska hoppfulla tack vare temperaturminskningen. Jag skulle tippa på att vi kan åka därifrån vid 14-tiden om det fortsätter att gå bra.

”Allt har gått bra”

JOHAN WOXÖ, INRE BEFÄL VID RÄDDNINGSTJÄNSTEN

– Vi har nu hyfsad kontroll på det hela – temperaturen sjunker. Oskarshamnsstyrkan lämnar platsen snart – men vi behåller Kristdalastyrkan ett par timmar till, för att de som bor i fastigheten ska kunna känna sig säkra, säger Johan Woxö vid 14-tiden.

– Vi var kvar med två gubbar i två timmar. De kontrollerade egentligen bara att temperaturen fortsatte att sjunka. Allt har gått bra. Vi har lämnat över till fastighetsägaren, säger Johan Woxö vid 17.45-tiden.

– Vi känner oss helt säkra på vad det handlade om – och det var kopplat till en rökkanal från en panna.

Vilka skador rör det sig om?

– Det blev lite vattenskador, trots att vi var väldigt försiktiga med vattnet. Sedan borrade vi upp golvet och vi rev ner delar av ett innertak.

Arkivfoto: Peter A Rosén

Dela gärna artikeln: