Karin Helmersson (C): ”Vi är strukturellt missgynnade”

Karin Helmersson (C): ”Vi är strukturellt missgynnade”

2021-01-25 0 av Peter A RosénLÄNET

”Det är bara två regioner som får mindre pengar per invånare till infrastruktur än Kalmar län. Det stod återigen svart på vitt under det seminarium som Svenska Handelskammaren arrangerade på måndagmorgonen”, skriver Centerpartiet i länet i ett pressmeddelande.

”Vid en beräkning gjord för att belysa skevheten i hur infrastrukturpengar fördelas i landet ligger Region Kalmar län tredje sist, bara Jämtland och Gotland får mindre pengar. De folkrikaste regionerna får mångdubbelt mer pengar per invånare.”

”Eftersatt”

– Det blir mer och mer uppenbart hur eftersatt infrastrukturen i Kalmar län är. Vi är strukturellt missgynnade när staten förmedlar pengar till underhåll och nysatsningar, säger Karin Helmersson (C), ordförande i Regionala utvecklingsnämnden.

”Enligt Svenska handelskammarens beräkningar ligger rikssnittet på 24 300 kronor per svensk och år i infrastrukturpengar. För Kalmar län ligger siffran på 5 900 kronor. Detta kan jämföras med Stockholm som får 56 800 kronor per invånare eller Skåne som får 33 000 kronor per invånare”, skriver Centerpartiet i pressmeddelandet.

”Tittar man på den aktuella Nationella planen 2018-2029 ser det än värre ut. Kalmar län får där bara 500 kronor per invånare, medan Stockholm får 70 400 kronor.”

”Hela Sverige ska leva”

– Det är dags att göra allvar av den slitna frasen Hela Sverige ska leva. En sådan här snedfördelning av de allmänna medlen är inte acceptabel. Jag är medveten om att infrastruktursatsningar i storstadsregioner är en förutsättning för mycket och att det kostar mycket pengar, men landsbygdslän som Kalmar län är i skriande behov av upprustningar, säger Karin Helmersson.

ARKIVFOTO

PETER A ROSÉN