Edit Content

Hem

Extra

Tjänster

Kundservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

ANNONS

Aktuellt

Kärnkraftsbolaget Blykalla tecknar avsiktsförklaring med ukrainskt energibolag

ANNONS

SVERIGE

”Blykalla AB, det svenska kärnkraftsbolaget som utvecklar små modulära reaktorer (SMRs), meddelar idag att de tecknat en avsiktsförklaring med den ukrainska energikoncernen NGSI om att utreda förutsättningarna för att leverera små modulära reaktorer (SMRs) till Ukraina efter krigets slut”, skriver Blykalla AB i ett pressmeddelande på fredagen.

”Ukraina förväntas behöva utveckla och säkra stora mängder grön, billig och pålitlig el efter krigets slut, och parterna vill undersöka möjligheten att möta det genom sitt samarbete. Avsiktsförklaringen syftar till att etablera ett strategiskt och operationellt partnerskap, som inleds med att utreda förutsättningarna för att bygga och drifta kärnkraftverk i Ukraina.”

”Blykalla är känt för sin pågående utveckling av SEALER-55, en blykyld och kompakt reaktor som kännetecknas av en hög nivå av passiv säkerhet. Varje reaktor kommer att ha 55 MW elektrisk kapacitet, och kapaciteten kan ökas efter hand genom att installera flera enheter på samma plats.”

”Är glada”

– Vi är glada att samarbeta med NGSI för att främja kärnkraftens framtid i Ukraina, säger Jacob Stedman, VD för Blykalla.

– Vårt samarbete är en viktig milstolpe i ansträngningarna att stabilisera och modernisera Ukrainas energiinfrastruktur efter kriget. Vi ser fram emot att utveckla en gemensam plan med dem och samarbeta kring konstruktion, implementering och utbildning.

”NGSI-koncernen, som representeras i avtalet via sitt dotterbolag ITESU (Institute of Transport and Energy Systems of Ukraine LLC), har långvarig erfarenhet av att implementera storskaliga infrastrukturella energiprojekt i Ukraina och andra länder”, skriver Blykalla.

”Unik möjlighet”

– Efter att ha bedömt utbudet av innovativa lösningar för små modulära reaktorer, anser vi att Blykallas tekniska konstruktioner är de mest lämpliga för den ukrainska marknaden. Vårt samarbete kommer att innebära en unik möjlighet att kombinera vår expertis inom infrastrukturella energiprojekt med Blykallas innovativa teknologi. Tillsammans kommer vi att kunna leverera hållbara och säkra energilösningar för Ukraina, säger NGSI:s VD, Dr. Alexander Itkin.

Kort om Blykalla

Blykalla (känt internationellt som Leadcold) är ett svenskt kärnkraftsbolag som utvecklar små modulära reaktorer (SMRs). Företaget utvecklar ett koncept med en blykyld och kompakt reaktor som kallas SEALER-55. Konceptet kännetecknas av en hög nivå av passiv säkerhet. Varje reaktor kommer att ha 55 MW elektrisk kapacitet, och kapaciteten kan ökas efter hand genom att installera flera enheter på samma plats. Enheterna kommer att massproduceras i fabrik, vilket kommer att möjliggöra högre kvalitet, lägre kostnad och en lägre investeringsrisk. 

Kort om NGSI

NGSI (Neftegazstroyizolyatsiya) är en ledande ukrainsk energikoncern som utvecklar teknik och utrustning för energitransport. Företaget, som grundades 1995, har utvecklat teknologi som har använts för att bygga några av de största pipeline-systemen i Östeuropa, Centralasien och Mellanöstern. NGSI erbjuder helhetslösningar inom byggnation och reparation av pipelines för alla ändamål, och har genomfört ett flertal storskaliga projekt för många av de ledande olje- och gastransportsystemen i sina marknader. I och med den förväntade återuppbyggnaden av Ukraina efter kriget avser bolaget att diversifiera sin verksamhet till att innefatta byggnation av småskaliga kärnkraftverk.

Foto: Freepik och Blykalla AB

Montage: Oskarshamns-Nytt

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS