KD säger också nej till 15 000 kronor i garantipension

KD säger också nej till 15 000 kronor i garantipension

2020-03-03 Av av Peter A Rosén

SVERIGE

Kristdemokraterna var sist ut att svara på Oskarshamns-Nytts pensionsfrågor. KD säger också nej till en garantipension på 15 000 kronor i månaden, efter skatt.

Riksdagsledamoten Hans Eklind, som är med i pensionsgruppen, skriver så här i sitt svar till vår tidning:

”Kristdemokraterna står bakom det pensionssystem som vi var med om att besluta om 1994. Pensionsreformen införde de ”raka rören”, den direkta kopplingen mellan inkomster och pensionsförmåner, som innebär att varje pensionsgrundande inkomst skall påverka pensionsnivån.”

Han fortsätter:

”I riksdagen har Kristdemokraterna lagt åtskilliga förslag om en sänkt skatt för pensionärer. Vi har i flera år fullt ut finansierat ett borttagande av skillnaden i skatt på arbete och pension. Tillsammans med Moderaterna fick vi igenom vårt budgetförslag för år 2019, som sänkte skatten även för dem som har en pension under 17 200 kronor i månaden.”

”Vi har sedan lagt förslag i riksdagen om ytterligare sänkt skatt på pension och ett extra förhöjt jobbskatteavdrag för dem över 69 år, som arbetar. Vi har i en bred politisk överenskommelse höjt pensionerna för dem med de lägsta inkomsterna. Garantipensionen höjdes med 200 kronor och bostadstillägget höjdes från 5 600 kronor till 7 000 kronor. Detta gav en förbättring för dem som har det svårast. Kristdemokraterna har varit drivande i att höja bostadstillägget och menar att höjningen som gjorts var ett steg i rätt riktning, men vi vill höja hyrestaket till 7 500 kronor för ensamstående och till 3 750 kronor per person, för dem som är sammanboende”, skriver Hans Eklind.

TEXT

Peter A Rosén

peter@oskarshamns-nytt.se

Riksdagsledamoten Hans Eklind (KD). FOTO: SVERIGES RIKSDAG
Dela gärna artikeln: