Klart: Fler väggmålningar i Oskarshamn

Klart: Fler väggmålningar i Oskarshamn

2022-09-29 Av av Oskarshamns-Nytt
OSKARSHAMN

”Sedan en tid tillbaka har det varit klart att det blir en andra upplaga av OSA, Oskarshamn Street Art, redan i höst. Förutom de två gångtunnlarna vid Norra skolan och Låglandsvägen, som ska målas av den svenska street art-konstnären Tim Timmey, kommer det även att målas tre väggar av några av världens främsta muralkonstnärer”, skriver Oskarshamns kommun i ett pressmeddelande på torsdagen.

– Att vi lyckas locka så tunga namn redan efter en upplaga av OSA är såklart ett styrkebesked som vi gläds åt oerhört. Vårt mål har ända från start varit att sikta så högt det bara går, och det är kul när det ger utdelning i form av att internationella toppkonstnärer väljer Oskarshamn vid sidan av New York, Madrid, London, Sydney…, konstaterar kulturchef Marcus Persson.

Han får medhåll av Erik Hjertqvist, stadsarkitekt i Oskarshamn:

– Att vi kan få till ännu fler väggar i år av yttersta världsklass är superskoj. Jag tycker det skapar en stark självkänsla för Oskarshamn, något vi ska vara stolta över och något som gläder oss när vi rör oss i det offentliga rummet. De berikar sin plats och ger identitet till densamma, och tillsammans skapar de en identitet för hela kommunen. Att lyfta ut konsten i det offentliga rummet är ett sätt att göra konsten lättillgänglig, vi skapar konst som är till för alla.

– En viktig nyckel för att lyckas locka de allra största konstnärerna till Oskarshamn är vår projektledare Albin Wiberg. Vi är väldigt glada att vi lyckats knyta honom till oss, avslutar Marcus Persson.

Om konstnärerna och väggarna som ska målas

”Iota är en ung kvinnlig konstnär från Belgien, som gjort kometkarriär. Hon hämtar ofta inspiration i klassisk figurativ konst och art nouveau. I hennes målningar visualiseras fantasifulla kombinationer av människans kropp och själ där verkligheten möter fiktionen. Iota kommer att måla en stor vägg på Ingenjörsvägen i Kristineberg mellan den 10–17 oktober”, skriver kommunen.

”Spanjoren Sebas Velasco är ett etablerat namn på den internationella street artscenen. Hans färgstarka och uttrycksfulla naturalistiska målningar av vardagliga motiv såsom bilar, människor och husfasader finns på väggar över hela Europa. I Oskarshamn tar han sig an en gavel på Södra Långgatan 21, där han kommer att jobba cirka 4–13 oktober.”

”Smug från Australien, men sedan flera år boende i Glasgow, är ett av de verkligt tunga namnen inom internationell street art. De senaste decennierna har han rest jorden runt och målat väggar, silos och formgivit ölburkar. Hans motiv skiftar från fotografiska personporträtt till surrealistiska fantasymotiv. Vad det blir på Trädgårdsgatan 13 återstår att se, men Smug kommer att vara på plats 9–16 oktober”, skriver kommunen.

Foto: Albin Wiberg

Dela gärna artikeln: