Edit Content

Hem

Extra

Tjänster

Kundservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

ANNONS

Aktuellt

Klart med ny lag om böter för nedskräpning från 1 januari 2022

ANNONS

SVERIGE

Regeringen beslutade i förra veckan att utfärda en lag om ändring i miljöbalken som innebär att det blir straffbart att slänga till exempel en cigarettfimp, ett kolapapper eller ett tuggummi på marken. Lagen träder i kraft den 1 januari 2022.

Riksdagen beslutade den 22 september 2021 i enlighet med regeringens proposition 2020/21:198 Producentansvar och straffansvar för nedskräpning. I förra veckan fattade regeringen beslut att utfärda lagen som träder i kraft den 1 januari 2022.

”Nedskräpning är problematiskt utifrån flera miljöperspektiv. Det leder till sämre stadsmiljö, direkta miljöskador på djurlivet och orsakar spridning av mikroplast i hav och vatten. Därför är jag glad att den nya lagen nu kommer på plats”, säger miljö- och klimatminister Per Bolund.

Böter på 800 kr

Den nya lagen innebär att straffansvar för ringa nedskräpningsförseelse införs, genom ändringar i miljöbalken. Det blir straffbart att skräpa ner med till exempel en cigarettfimp eller ett tuggummi. De flesta av dessa produkter innehåller plast och är bland de vanligast förekommande produkterna vid nedskräpning.

Straffet för nedskräpning kommer vara 800 kr böter.

Undersökning: Rökare skräpar ner mer än de tror

Foto: Håll Sverige Rent

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS