Klart med polsk stortalang i Dackarna: ”Ska ge allt för att göra fansen stolta”

Klart med polsk stortalang i Dackarna: ”Ska ge allt för att göra fansen stolta”

2021-12-21 Av av Oskarshamns-Nytt
Annons: Oskarshamns kommun

MÅLILLA

På tisdagen presenterade Dackarna ytterligare ett förvärv till säsongen 2022. Den polske stortalangen Mateusz Swidnicki är ny i truppen. ”Det är en väldigt lovande förare som passar bra in i ett ungt och hungrigt Dackarna”, säger lagledaren Mikael Teurnberg i ett pressmeddelande.

Dackarna plockar in den polske stortalangen Mateusz Swidnicki i truppen till säsongen 2022.

– Han rankades som den näst bästa junioren i Polen 2021 efter Jakub Miskowiak. Det är en väldigt lovande förare som passar bra in i ett ungt och hungrigt Dackarna, säger lagledaren Mikael Teurnberg.

Började som 13-åring

20-årige Mateusz Swidnicki började köra speedway när han var 13 år gammal. Sedan dess har utvecklingen gått spikrakt uppåt. Två år senare tog han steget upp på 500cc och den gångna säsongen hade han ett snitt på 1,69 poäng per heat i polska Ekstraliga. 2021 innebar flera fina framgångar för Dackarnas senaste tillskott, bland annat en fjärdeplats i junior-VM.

– Mateusz är en lovande kille som jag har följt via TV och på det sättet sett hans körningar i polska ligan och i junior-VM. Jag är sedan många år tillbaka god vän med hans manager/mekaniker Darek Lapa och vi diskuterade redan tidigt i höstas ett eventuellt kontrakt med Dackarna 2022, säger Mikael Teurnberg.

Ska få växa in i det

Till en början ses Mateusz Swidnicki främst som en back up-förare i Dackarnas trupp.

– Jag räknar inte med att han ska finnas med i startuppställningen utan han ska få växa in i det. Det vi har pratat om är att han ska finnas med som backup och det kommer att komma tillfällen då vi kommer att använda Mateusz. Hans team tycker att det känns bra och att det passar honom där han just nu är i sin karriär, säger Mikael Teurnberg, som beskriver Swidnicki som en startsnabb förare, Mateusz Swidnicki själv är mycket belåten över att ha skrivit på ett kontrakt, hans första i Sverige, med de svenska mästarna Dackarna.

Hejar på Dackarna

– Jag är väldigt exalterad och tacksam över att få chansen att representera Dackarna, inte minst eftersom det är laget som jag hejar på i Sverige. Jag lovar att jag i alla tävlingar jag kör kommer att ge allt jag har för att göra laget, coachen och fansen stolta. Jag har tränat hårdare än någonsin och vet att jag kommer att vara 100 procent redo för allt jag ställs inför, säger Mateusz Swidnicki.

Förutom Dackarna kommer han att representera polska Włókniarz Częstochowa under 2022.

Dackarnas trupp 2022:

 • Brady Kurtz, snitt: 1,906 (ny)
 • Maciej Janowski, 1,901
 • Jacob Thorssell, 1,878
 • Luke Becker, 1,789
 • Rasmus Jensen, 1,771
 • Adam Ellis, 1,250 (ny)
 • Mateusz Swidnicki, 1,250 (ny)
 • Alexander Woentin, 0,500 (ny)
 • Ludvig Lindgren, 0,500 (ny)
 • Theo Johansson, 0,500
 • Avon van Dyck, 0,500
 • Sammy van Dyck, 0,500

Foto: Peter A Rosén

Dela gärna artikeln: